Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Hanni

Hej! Första gången använder detta att ställa en fråga, min kompis (Vi är 12 år) hon har en kille som är kanske 14 och han dricker sprit, öl mm. En dag så sprang hon till mig och sa ”jag var full igår” Jag fick panik och börja fråga. Hur mycket drack du? - en halv sprit flasta, jag ”supa typ” sa hon. Asså är jätte orolig över henne. Ska jag berätta för nån hennes mamma vet inte om det. Snälla jag behöver svar mår dåligt över om nått kommer hända. Tack!

Svar

Hej Hanni!

Tack för att du tar kontakt med Tjejjouren!

Du berättar om en situation då din kompis berättade att hon druckit alkohol. Du skriver att ni båda är 12 år och att din kompis har en kille som är 2 år äldre. Du undrar om du borde berätta för någon att din kompis druckit alkohol. Du skriver att du mår dåligt över om något händer, tycker du att jag har förstått rätt?

Först vill jag säga att det är väldigt fint att du bryr dig om din kompis, och att du blir orolig att hon druckit alkohol. Att tänka på andra och vara mån om deras trygghet, hälsa och mående är en fin egenskap. Skulle du vilja prata med din kompis om hur du känner, att du blir orolig för henne? Hur tror du hon skulle reagera? Har ni pratat något mer sedan den situationen som du beskriver i din fråga till oss?

Att som 12 åring dricka alkohol kan vara farligt. Dels för att kroppen inte vuxit klart och dels för att alkohol påverkar hjärnan vilket gör att förmågan att fatta beslut påverkas, synen blir sämre och vår förmåga att läsa av andra förändras också exempelvis. Dessutom reagerar alla olika om de dricker alkohol, vissa känner sig glada och energifyllda medan andra blir ledsna, arga eller tröttare. De här olika känslorna förändras beroende på hur mycket alkohol en dricker. Om en dricker mycket alkohol kan en behöva sjukhusvård, exempelvis om en blir medvetslös. Det här är några av flera anledningar till att det finns åldersgränser för alkohol i Sverige. På restaurang får 18 åringar köpa alkohol och på Systembolaget är åldersgränsen 21 år. Det är förbjudet att som vuxen köpa ut alkohol till personer som själva inte tillåts köpa alkohol. På UMOs hemsida kan du läsa mer om alkohol: https://www.umo.se/sok/?q=alkohol

Du undrar om du ska berätta för någon. Det tycker jag låter klokt, framförallt med tanke på att du beskriver att du blir orolig och mår dåligt över detta. Har du funderat över vem du skulle kunna berätta för? Finns det någon äldre person eller vuxen som du känner förtroende för? Skulle du kunna prata med din skolsköterska eller en kurator, eller kanske en vän, släkting eller granne? På ungdomsmottagningen finns också vuxna att prata med. Här kan du se var din närmaste ungdomsmottagning finns: https://www.umo.se/hitta-mottagning/. Jag tänker att du med någon av de här personerna skulle kunna prata om ifall du borde prata med din kompis mamma eller inte. 

Du skriver att din kompis mamma inte vet om detta, vet du om hon vet om att din kompis har en pojkvän? Hur är din bild av din kompis och hennes mammas relation, står de varandra nära och kan öppet prata om saker? Ibland kan det vara komplicerat att prata med sina föräldrar om kärlek och relationer. Vi har alla rätt att älska vem vi vill, men ibland är det svårt för föräldrar att acceptera att deras barn blir äldre. 

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och stöttning i din oro. Ta gärna kontakt med oss igen om du vill. 

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se