Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Anonym

Vad ska jag gör mina föräldrar hatar mig och jag vill inte det men jag var ute och drack i helgen vilket jag inte skulle gjort men mu ska dom inte låta mig vara med mina vönner nptt mera och jag Fpr inga julklappar säger dom

Svar

Hej!

Tack för din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt så är du orolig över att dina föräldrar är arga på dig på grund av att du har druckit alkohol i helgen, stämmer det?

I tonåren så är det många som börjar fundera kring att prova olika saker och vill testa gränserna. Att dricka alkohol kan vara en sån sak. Var det du själv som ville dricka i helgen, eller var det något annat som gjorde att du drack alkohol? När folk i ens omgivning börjar dricka alkohol är det lätt hänt att man vill testa själv. Du skriver inte hur gammal du är, men det finns en anledning till att man inte ska dricka alkohol innan man är 18 år. Risken för skador är extra stor när man är ung och kroppen inte har utvecklats klart. Det är också lättare att bli beroende om man börjar dricka alkohol tidigt.

Du skriver att dina föräldrar hatar dig, vad är det som får dig att tro det? Hur känns det för dig när du uppfattar deras beteende så? Berätta gärna mer om du vill. Jag tror inte att dina föräldrar hatar dig för att du drack alkohol, de blev säkert bara oroliga. Föräldrars och andra vuxnas oro kan uppfattas som ilska, vilket kan upplevas jobbigt. Hur skulle det kännas för dig att berätta för dina föräldrar att det känns som att de hatar dig när de beter sig som de gör? Jag tror att det skulle kunna vara bra att prata ut om det som hände i helgen, gärna när ni inte redan är upprörda eller stressade. Då kan du säkert få en förklaring till deras beteende. Vad tror du om det?

Ta hand om dig!
//Tjejjouren.se