Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Droger

Tror precis att jag hittade droger i min pojkväns jacka, alltså kokain. Är helt skakig och så arg på honom. Kommer ju såklart konfrontera honom men han kommer ju säga att det inte är hans. Hur ska jag veta det? Tror inte jag kan lite på honom. Har kommit på honom flera andra gånger men då drar han bara ursäkter och säger att han inte har tagit något. Har sett honom på toan med en killkompis och hållt något mot sin näsa. Ärligt, killar går bara på toa tillsammans utav EN anledning. Är inte dum i huvudet. När jag berättade att jag såg honom på toan sa han att han snöt sig...
Känns så tråkigt och samtidigt taskigt men jag kan inte lita på honom. Men varför ska jag lita på honom när jag vet att han har tagit tyngre droger förut, och till och med ljugit om det för mig. Alla hans vänner håller på med sånt så varför skulle inte han. Varande gång jag är ute på krogen med han och hans vänner, går de på toan lite för ofta. Så man fattar ju exakt vad de håller på med inklusive han själv. Han försvinner hela tiden när vi är i stan. Så himla tråkigt. Han har ju dock erkänt att han har testat det förut. Men om man har tagit det några gånger så testar man inte utan man TAR DET. Det är skillnad. Varje gång har är själv ute på krogen med sina vänner oroar jag mig absolut inte om han skulle vara otrogen eller nåt utan om han kommer ta någon drog. Vet att han röker gräs men det är inget jag bryr mig om sådär jättemycket, men kokain, usch! Vill absolut inte ha en pojkvän som håller på med sånt, inte ens någon gång ibland.

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss med dina funderingar!

Du berättar att du hittat droger i din pojkväns jacka och att det gjorde dig väldigt arg. Du skriver att du tänker konfrontera honom men att du tror att han kommer säga att det inte är hans. Du berättar även att du kommit på honom flera gånger tidigare med att ta droger men att han inte erkänner att han tagit någonting. Du beskriver att du har svårt att lita på honom då du vet att han tagit tyngre droger förut och ljugit om det och varje gång han är ute på krogen oroar du dig för att han ska ta någon drog.

Från det du beskriver så låter detta som någonting som tär på er relation, dels din oro över att han tar droger men även att han ljuger för dig. Du nämner att du absolut inte vill att han ska ta droger och det är förståeligt att du känner dig upprörd och besviken. Från vad du berättar låter det som ett återkommande problem i er relation och vi tänker oss att det måste vara jobbigt för dig att inte kunna lita på din pojkvän.

Vet du hur din pojkvän mår i övrigt? Att ta droger kan många gånger bero på att det finns någonting i ens liv som känns tungt och att en drog därför blir en slags undanflykt från ett dåligt mående. Det kan vara svårt att få en person att sluta med droger om personen själv inte vill det och det är därför viktigt att du själv inte tar på dig ansvaret att få din pojkvän att sluta. Däremot kan en vara ett stöd i processen om din pojkvän bestämmer sig för att sluta helt med droger.

Det kan också kännas skönt att prata med sin pojkvän om hur en upplever att gå i ständig misstanke om att han tar droger och hur det får dig att känna. Vad tänker du kring det? Är det någonting du har gjort eller kan tänka dig att göra? Jag förstår att det måste kännas svårt att veta hur en ska ta upp samtalsämnet speciellt när du redan har svårt att lita på honom.

Jag hoppas att svaret varit till hjälp på något sätt!
Du är alltid välkommen att höra av dig igen om du har fler tankar eller funderingar.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se