Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

anonyma ankan !

Hej, ja är snart 15 o har rökt i ett och ett halvt år nu o ja är orolig att jag har slutat växt, har också hört att brösten slutar växa av rökning men är de sant eller inte att man slutar växa o samma me brösten?

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss med din fråga! Du skriver att du har rökt i ett och ett halvt år och är orolig att du slutat växa till följd av detta. Det stämmer inte att en kan sluta växa av rökning, men rökning är väldigt dåligt för kroppen ändå.

Rökningen påverkar bland annat dina lungor negativt och du får sämre kondition. Att röka är skadligt både för dig som röker och för de som finns i närheten. Tobaken i cigaretter är mycket beroendeframkallande och det kan vara svårt att sluta på egen hand. Ungdomsmottagningen har tagit fram en ny app för ungdomar som vill sluta röka, den heter "Fimpaaa!" och där finns bland annat övningar som går att göra vid röksug och en räknare där det går att se hur mycket pengar som sparas på att inte röka. Mitt absoluta råd till dig är alltså att försöka sluta så fort som möjligt, du är ung och din kropp tar skada. Kanske kan du kika på den där appen?

Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Ta hand om dig!

// Tjejjouren.se