Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Upprörd tjej!

Hej. Jag är en tjej på tretton år som precis att röka te. Hag lindade in vanligt löste i smörgåspapper och klistarde igen det med honung. Sedan tände jag "ciggen". Jag inhalerade typ 10 ggr och fråga är då: är det jätte farligt? Farligare än en vanlig ciggaret? Jag sjunger, skulle min röst kunna bli förstörd? Kommer jag att dö?

Svar

Hej!

Vad bra att du hörde av dig till oss. Det låter inte så bra att röka te, men du behöver inte oroa dig för att något ska hända efter bara en gång. Te är inte gjort för att andas in på det sättet så jag skulle avråda dig från att röka te igen. Det låter också som att det kan vara väldigt brandfarligt när du tänder en cigarett som du gjort med smörgåspapper.

Jag tror inte att det är farligare att röka te än att röka vanliga cigaretter. Vanliga cigaretter är väldigt farligt för både den som röker och personerna i dess omgivning, och kan leda till cancer och andra farliga kroniska sjukdomar. Hur kommer det sig att du prövade på att röka te? Vad är dina tankar kring rökning? Många gånger beror ett beslut om att börja röka på att personer i ens omgivning röker och kanske inte på att man själv egentligen vill. Vanlig rökning är också starkt beroendeframkallande och kan därför vara svårt att sluta med.

Vanlig rökning skadar rösten men om du inte känner att din röst har skadats efter att du rökte te så tror jag inte att det kommer att hända något med den i efterhand efter det här enstaka tillfället.

Hoppas du har blivit lite klokare av svaret. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se