Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Rebecca!

Hej! Jag och en kompis har gjort något väldigt stort som vi verkligen ångrar. På en fredag den 9 augusti 2013 så träffade vi en random kille som ingen av oss "känner". Han frågade om vi vill testa på att röka spice och vi var osäkra i början. Men sedan så gick vi och gjorde det, vi rökte 3 djupa bloss och sen sprang vi iväg ifrån honom. Vi fick STORA ångestattacker och man kände hur giftet spred sig i kroppen, samtidigt som vi fick svårt att andas och benen kändes svaga och vi trodde att vi skulle dö. Nu några dagar efter så mår jag ändå inte helt okej, jag är seg, har huvudvärk o får halva ångestattacker osv. Innan detta så drack vi alkohol ibland och vi rökte vanliga ciggaretter väldigt ofta. Nu har vi bestämt oss för att sluta med sådan skit och kanske göra det bort i bland istället. Nu vill vi ta tag i våra liv och börja träna o bli hälsosamma. Jag vet att giftet kommer sitta kvar i 3 veckor. Men jag hoppas de jobbiga symptomen försvinner? Vi blir väl helt återställda väl?

Svar

Hej Rebecca och tack för ditt ärliga och fina mail. Jag förstår att både du och din kompis upplevde detta som väldigt otäckt. Ni verkar ha gjort ett väldigt klokt val att inte prova någon liknande drog i fortsättningen.

Drogen spice är en stark drog som framställs av en blandning av ett flertal örter med tillsats av syntetiska cannabinoider som det heter. Det är alltså en blandning av kemiska preparat och örter. Preparatet intas vanligtvis genom rökning och ger då användaren ett cannabisliknande rus. Det är jättesvårt att svara på hur just de här tre blossen påverkat er. Du berättar att du har haft stark ångest och trott att du ska dö. Jag kan tänka mig att de här upplevelserna som du pratar om också kan bero på att du/ni har varit så himla rädda och oroliga också. Oro och rädsla kan ge liknande symptom som du beskriver med ångest och svaghet i kroppen.

Jag förstår att du oroar dig mycket, men jag tänker att nu har ni alla chanser att ta hand om er som du säger, och välja bort sådana situationer i fortsättningen. Man vet aldrig vad främmande människor är beredda att sälja för droger för att få pengar. Har man otur kan det gå väldigt dåligt. Ni har haft tur! Jag tänker också att ni inte ska vara alltför oroliga, det är inte ett långt missbruk som ni beskriver utan att ni rökt några bloss vid ett tillfälle. Jag vill inte förminska er upplevelse, men ändå lugna er lite i den situation ni är i.

Ett sak som ni skulle kunna göra är att ringa anonymt till Maria ungdoms rådgivningstelefon. De är jättebra på sådana här frågor och kan säkert stötta och hjälpa er en del i den oro ni har. Man kan ringa dit från hela landet. De är proffs på det här med droger och dess effekter. Ni kan beskriva som ni har gjort för mig och se vad de har att säga.

Maria ungdoms rådgivningstelefon på nr 08-123 47 415.

Hoppas att mitt svar kunde lugna er lite!

Ha en fin sommar och ta hand om er!

/Tjejjouren.se