Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Rebecca!

Hej! Jag är en tjej på 16 år, fyller 17 det här året. Jag går i ettan på gymnasiet och jag testade att röka när jag gick i sjuan. Men gjorde det inte alls ofta. I åttan rökte jag periodvis i månader. I nian så rökte jag också periodvis. Nu i gymnasiet så har jag rökt väldigt ofta och nu de senaste 8 månaderna väldigt ofta. Jag har dålig blodcirkulation sedan lång tid tillbaka i tår och fingrar. Men nu brukar jag ha svårt och andas och jag känner smärtor i bröstet (som kommer och går) som är riktigt obehagliga. Tror ni att jag kan ha utsatts för en sjukdom som heter kol? Skulle vara bra ifall ni kunde svara.

Svar

Hej Rebecca!

Vad bra att du skriver till Tjejjouren.se med dina funderingar!

Du undrar om din rökning kan ha gett dig lungsjukdomen KOL. Det är tyvärr svårt för oss att svara ja och nej på den frågan, eftersom vi inte har den expertkunskapen. Men trots att sjukdomen KOL har konstaterats drabba även unga vuxna i vissa fall, så är det fortfarande ovanligt att personer under 40 blir diagnostiserade. Dessutom ska man troligen ha rökt mer än vad du beskriver att du har gjort. Däremot ska bröstsmärtor och svårigheter att andas tas på allvar, och jag tror att det bästa vore om du sökte upp en vårdcentral för att låta en läkare avgöra vad det kan röra sig om. Det går att besöka din centrala vårdcentral, eller att ringa. Besöket är gratis.

Det är säkert ingen nyhet att rökning allvarligt skadar lungorna, och kan vara farligt om du har t ex astma. Vad dina besvär än beror på kan det vara bra att tänka på.

Ta hand om dig och din kropp!

/Tjejjouren.se