Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Vanessa!

Hej, jag är 15 år! Det känns verkligen som att alla i min ålder, festar och dricker alkohol osv...! Många i min klass är på fester nästan varje helg. Eller har haft sex! Och jag har lixsom aldrig druckit alkohol eller varit tillsammans med någon. Det är nästan lite pinsamt att jag är 15 år och har aldrig varit på någon ¨FEST¨! Jag har inte ens pussat en kille på munnen. På nåt sätt så är jag väldigt sugen på att gå på en fest med alkohol eller nåt sånt! Jag känner mig som typ världens tråkigaste person ibland! Asså medan de andra har kul med sina kompisar sitter jag inne med datorn istället! Egentligen så vet jag inte vad ni kan hjälpa mig med! Men hoppas på svar ändå!! :)

Svar

Hej Vanessa och tack för att du kontaktar oss!

Jag förstår att den situation du beskriver känns jobbig. Det är alltid jobbigt att känna sig ensam om någonting och detta kan självklart även göra att man känner sig utanför en slags gemenskap. Det är alltid viktigt att lyssna till sig själv och följa sin okej känsla, då det är lätt att falla för grupptryck och ibland ryckas med i något man kanske egentligen inte alls tycker känns bra. Alkoholkonsumtion i ung ålder kan som du ju säkert redan vet leda till olika fysiska skador men att dricka alkohol kan ju också leda till att man kan tappar omdömmet och inte riktigt kan kontrollera det man gör vilket också kan leda till skada eller annat som inte känns bra. 

Det är vanligt att man är 15 år och inte har pussat en kille på munnen, eller att man inte har varit på fest. Vi får många mail hit till tjejjouren.se om det. Det kan kännas lite skönt att tänka på - att du inte är ensam om det. Jag förstår din nyfikenhet och din lust att prova och det är ju inget fel med att känna så. Detta kan ju handla om så mycket, att du skulle vilja möta nya människor och göra roliga saker. Lyssna till dig själv och gör det som känns ok och rätt för just dig. 

Om du är sugen på att lära känna nya personer så kan du kanske utmana dig själv och prata med några som du är nyfiken på? Facebook är ju också bra om man vill börja lära känna någon som man kanske inte är direkt kompis med men "känner till". Att testa nya grejer som att börja träna något, för att på så sätt lära känna nya eventuella kompisar kan vara ett annat sätt.

Tack för att du hörde av dig, du får gärna kontakta oss igen om du har några fler funderingar eller frågor.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se