Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

orolig!

hej, jag är så fruktansvärt orolig inför midsommar, jag är rädd att mina föräldrar, min pappa ska dricka, kanske för mycket. vi kommer ha gäster, bara vuxna och jag är jätte orolig, jag vill inte prata med mina föräldrar om det här, jag mår så dåligt och jag vet att om dom dricker så kommer jag känna mig ensam och hjälplös!

Svar: Hej!

Sommaren är här och med den kommer midsommar och semestrar-som tyvärr alltför ofta innebär mycket alkohol i omlopp. Det är många barn och unga som är, precis som du, oroliga för att sina föräldrar ska dricka alkohol.

Du skriver att du mår väldigt dåligt och att du kommer att känna dig ensam och hjälplös om dina föräldrar dricker. Du nämner även att du inte vill prata med dom om det här-kanske har du försökt tidigare?! Det kan kännas svårt att prata med sina föräldrar om hur du känner men samtidigt kan det vara väldigt bra för dom att veta hur du påverkas och hur du mår. Att du känner stark oro-kanske är det på grund av att det har hänt något i tidigare situationer med alkohol inblandat?! Om inte-fundera på vad det är som gör att du känner oro!

Om du verkligen inte kan prata med dina föräldrar kanske det finns någon annan vuxen i din närhet som du känner förtroende för och som du kan berätta för om hur du mår! Personen kan i sin tur prata med dina föräldrar så att du slipper göra det. Om du absolut inte kan vara hemma på midsommar kan ett alternativ vara att umgås med en kompis så att du slipper vara ensam med bara vuxna. 

Är fallet så att dina föräldrar har problem med alkoholen, kanske dricker de ofta och mycket, råder vi dig att kontakta en missbruksenhet i din kommun. Bor du i närheten av Fagersta, Norberg eller Skinnskatteberg så finns exempelvis Slussen som arbetar med både missbrukare och deras anhöriga. Du kan nå dom på: 0223-442 95 eller mobil: 070-394 21 81 E-mail: slussen@fagersta.se 

Du är välkommen att höra av dig igen om du behöver prata eller fråga något!

Vi finns här för dig!

/Tjejjouren Athena