Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Töntig?!

hej.. ..igår hade min mamma och syster druckit och så när jag kom hem var min syrras tvvå kompisa där.. dom ville typ asgärna träffa mig men jag ville inte. dom försökte tvinga ut mig.. fick typ nog då! Ville kunna prata med någon seriös som va nykter.. men inte ens mamma va ju de.. Har typ gråtit hela kvällen. mamma ha försökt trösta mig men de gå inte eftersom jag vet att hon egentligen är borta eller hur man säger.. frågan är om .. var jag töntig som överreagerade så mycket? Törs jag prata med min mamma om de här?/Snälla svara

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss!

Jag tycker inte att du var töntig eller överreagerade. Det kan kännas konstigt och obehagligt med berusade människor. Särskilt om de är så berusade att de har svårt att lyssna! Det kan kännas extra olustigt när människor i ens närhet dricker och blir onyktra, kanske för att de kan bli lite annorlunda i sitt sätt att vara och prata. Det låter som att de hade svårt att lyssna på vad Du ville, eftersom de försökte tvinga dig att gå ut när du inte ville. Du har rätt att känna känslor och om du blev sårad av hur din mamma och syster uppförde sig så har du all rätt att vara ledsen.

Jag tror att det kan vara bra att försöka prata med din mamma om detta. Kanske kan du få henne att förstå hur du känner?

Jag funderar också på om det brukar var så att din mamma och syster dricker ofta hemma och blir fulla? Är det så för dig kanske det kan kännas skönt att få dela de tankarna med någon som inte är din familj. Du har rätt att känna dig trygg och lugn när du är hemma. Skolkuratorn eller skolsköterskan är vana att prata med barn om olika funderingar som gäller familjen och livet. Det är många barn som upplever att föräldrarna dricker lite för mycket ibland och som känner sig ledsna över det och behöver stöd. Du får också gärna chatta eller prata med en tjejjour om hur du har det. Du ser vilken jour som har öppet på vår första sida.

Ta hand om dig och hör gärna av dig igen om du vill prata mer!

/Tjejjouren.se