Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

MenVadHänderHär?!

Jag är 13 år och jag röker te...Jag gillar alkohol och funderar på att snatta från mamma och pappa...Jag har rökt 4 teciggs...och jag tror att jag försöker hitta nån spänning i mitt liv... Jag menar...Jg röker te, dricker alkohol(försöker snatta) och funderar på att plocka toppisar.En svamp som är narkotikaklassad.Men ofarlig... Herregud. Att dricka alkohol är väl helt okej. Och röka te är bättre än att röka tobak

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss!

Du skriver att du har rökt te, dricker alkohol, försöker snatta, och funderar på att använda en svamp som är narkotikaklassad. Du beskriver att du kanske försöker hitta någon spänning i ditt liv. En del i detta tolkar jag precis som du, att du kanske gör detta för att hitta just spänning. En annan del kan handla om att du inte mår bra i ditt liv just nu. Kan du känna igen dig i det?

Vad tror du att det är som får dig att vilja söka spänning? Känner du dig uttråkad ofta eller rastlös? Det är vanligt att man vill söka spänning i livet i olika perioder, kanske speciellt när man är ung. Det kan man göra på många olika sätt. Man kan utveckla något intresse, börja umgås med fler eller andra vänner också, eller till exempel satsa allt på någon sport. Om det är så att du söker lite kickar i livet så kan man göra det på något bra sätt, som gör att du känner dig väl till mods inuti och inte utsätter dig för fara. Klättra är en sport som t.ex kan ge sådana kickar, att spela i ett band, börja med teater. Det finns mycket du skulle kunna pröva. Vad finns det för möjligheter där du bor?

Jag känner att jag också vill kommentera det du skriver att du gör, och vilka konsekvenser det kan få.

Att röka te är farligt då du drar ner sot och rök i dina lungor. Vanliga cigaretter innebär samma sak men eftersom cigaretter också innehåller nikotin är de beroendeframkallande, vilket ju inte te är.

Att dricka alkohol kan också vara farligt. När man är i din ålder så håller kroppen på att växa och alkohol kan påverka kroppens utveckling. Om du blir berusad så kan man också råka ut för olyckor och annat. Det låter som att du utsätter dig för saker som kan vara farliga och skadliga för dig. Du skriver att svampen är ofarlig, och att det kanske är helt okej att dricka alkohol. Jag tycker inte att något av detta är okej, men det kan vara så att du behöver hjälp att komma på andra saker att göra istället. Har du någon i din närhet som du kan prata med? En vän eller någon vuxen så som skolkuratorn? Jag tror att det kan vara bra att prata med någon om hur du känner. Någon som kan stötta dig och hjälpa dig att hitta vad som ger just dig spänning och får dig att må bra.

Jag funderar också lite på vilken relation du har till dina föräldrar, och om du tror att du skulle kunna prata med dem om din situation?

Du är en unik och viktig människa, för att du är du! 

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se