Här är alla frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om alkohol, droger, tobak och mediciner.

Hon!

Hej! Jag har länge varit nyfiken på att pröva cannabis och nu har en kompis till mig möjlighet att fixa det. Jag undrar bara om kroppen kan ta skada av att man prövar en gång?

Svar

Hejsan!

Vad bra att du skriver till oss!

 Du skriver att du är nyfiken på att prova cannabis och undrar om kroppen kan ta skada av att man provar en gång. Svaret är ja. Kroppen kan ta skada. Man vet inte innan man testat hur kroppen och psyket reagerar på cannabis. Endel känner inget speciellt. Någon blir avslappnad och någon annan mår väldigt väldigt dåligt.

http://www.umo.se/Alkohol-tobak-droger/Narkotika/  står det bra beskrivet om hur droger kan påverka din kropp och ditt psyke. Läs nedan:

De flesta droger kan ge både positiva och negativa effekter. Exempel på reaktioner i kroppen är att man blir pigg och energisk, får feber eller värmeslag, huvudvärk, ändrad hjärtrytm, svårt att andas, sämre syn, krampanfall. Vissa narkotika, till exempel hasch, marijuana och ecstacy, kan göra att man blir avslappnad och dåsig. Efter att ha använt det ett tag får man sämre minne och svårare att tänka logiskt och att lära sig saker.

Alla droger påverkar känslorna. Den direkta effekten kan vara positiv, som att man känner sig lugn eller får bättre självförtroende. Men efter ett tag kan man bli rastlös, misstänksam, få sömnproblem, hallucinationer och vanföreställningar. Droganvändning leder ofta till att man får ångest eller blir nedstämd. Det kan till och med göra att man gör sig själv illa eller får självmordstankar.

 

Man kan aldrig veta hur ens kropp ska reagera när man tar droger. Alla reagerar olika och tål olika mycket. Kanske vet man inte precis vad det är man har fått, och man kan få olika dos eller styrka olika gånger. Alkohol eller medicin kan också påverka, så att en dos som gav ett visst rus en gång är livsfarlig en annan.

Droger kan göra att man kräks eller somnar, blir allvarligt sjuk på kort tid, medvetslös eller till och med dör. 

Jag funderar på om det är någon mer anledning till att du vill testa än att du är nyfiken? Du får gärna skriva till oss igen, eller till en lokal tjejjour om du har saker som du funderar över och vill dela med oss.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se