Vad är ett sexuellt övergrepp?

Det är aldrig ditt fel om ett övergrepp skett!Ett sexuellt övergrepp är när den som är starkare fysiskt eller psykiskt utövar en sexuell handling mot den som är svagare. De flesta övergrepp sker i hemmet av någon man känner.

Det räknas som sexuellt övergrepp när den som gör övergreppet gör något emot den andras vilja som får den att känna sig utnyttjad.

Samlag mot någons vilja är alltid ett sexuellt övergrepp. Andra typer av sexuellt umgänge som att ha oralsex eller att använda föremål på ett sexuellt sätt mot någons vilja är också ett sexuellt övergrepp. Sexuella övergrepp kan även vara:

  • När någon vill göra något med din kropp som får dig att känna dig olustig och rädd.
  • När någon rör vid din kropp på ett sätt som inte känns bra, rör ditt könsorgan eller vill att du ska röra den andres könsorgan.
  • När någon gnider, gnuggar eller trycker sitt kön mot ditt kön på något sätt.
  • När någon vill att du ska använda munnen och till exempel suga eller slicka på deras kropp.
  • När någon vuxen eller större vill se ditt könsorgan eller vill visa sitt eget.
  • När någon talar på ett sexuellt sätt.
  • När någon vill se eller fotografera dig utan kläder.

Dessa saker räknas alltid som ett sexuellt övergrepp även om du själv vill göra det som en vuxen säger eller ber dig göra. Vuxna får inte be dig göra något sexuellt. Det är bara den vuxnes fel i sådana fall. Inte ditt. Du och din kropp har rätt att få vara ifred.

Vad säger lagen?

Du kan även besöka oss på Brännkyrkagatan 43 i Stockholm för vidare hjälp i din situation.

Lagar är till för att hjälpa oss som bor i Sverige att veta vad som är rätt och fel. I vårt land finns det en lag som säger att ingen får göra ett så kallat ”sexuellt övergrepp”.

Om det har hänt dig behöver du få särskilt stöd och hjälp med alla dina känslor. Andra vuxna behöver hjälpa till för att stoppa den som gjort det. Det går att få stopp på övergrepp och få hjälp att må bra igen.

Prata med en vuxen

För de flesta är det väldigt svårt att berätta vad som har hänt. Kanske känner du dig skyldig eller tveksam. Det kanske tar flera år innan du vågar berätta. Det är aldrig för sent att berätta.

Prata med en vuxen som du litar på. Du ska inte behöva vara rädd. Du ska heller inte vara rädd för att du skvallrar. Att tala om vad som hänt är inte att skvallra. Den som gjort detta mot dig behöver hjälp. Du kan inte hjälpa honom eller henne och du kan inte vänta på att det ska sluta. Det räcker att det hänt en gång så har den personen gjort fel. Prata med din mamma, pappa, lärare, skolsköterskan, någon granne, din mormor, morfar, farmor eller farfar eller din kompis mamma eller pappa. Du kan även ringa Busta 020- 356 356. Det viktiga är att du pratar med någon och att det slutar.

Man mår ofta väldigt dåligt efter ett sexuellt övergrepp och då är det viktigt att man får prata om det så att man kan må bra igen.

Kom ihåg

Det är aldrig barnets fel att en vuxen begår ett övergrepp mot barnet.

Om någon gör något dumt mot dig så har du rätt att försvara dig. Skrika högt, sparkas och med alla medel slå dig fri.

Många gånger förstår den som begår övergreppet inte hur alvarligt det är. Visa tydligt och säg det högt om någon försöker göra något du inte vill vara med om. 

Om det händer att någon gör något dumt till dig är det aldrig ditt fel.
Den som förgriper sig sexuellt mot barn brukar dock ofta försöka tvinga barnet till tystnad, att få barnet att känna sig skyldig och han/hon försöker förslava sitt offer.

Men du skall inte vara tyst, du skall inte känna dig skyldig och du skall inte låta någon annan förstöra ditt liv. Du måste kunna leva vidare. 

Ett sexuellt övergrepp är alltid jobbigt men låt inte någon annan förstöra ditt liv. Gör det bästa du kan av situationen. Det går att må bra igen!

Till Busta Hjälplinjen kan du ringa när det känns jobbigt: 020- 356 356.