Säkerhet på Internet

Var ALLTID försiktig på internet!

Säkerhet och pedofiler på internet

På internet finns det barn och ungdomar. Och där det finns barn dit söker sig pedofilerna. Pedofiler söker på olika chattsidor och andra sidor som har med barn att göra.  Därför är det jätteviktigt att vara försiktig när man pratar med nya människor på internet. Säg ALDRIG ditt riktiga namn och ge INTE ut ditt telefonnummer till någon du inte känner.

Barn och unga blir lurade i små, små steg. En vuxen kan chatta med dig i månader för att inge ett förtroende.  Den vuxne utger sig ofta för att vara yngre och pratar om allt från hästar till fotboll och dans för att se vad du som ung är intresserad av och smickrar dig. Glöm inte att berätta för en vuxen eller kontakta Busta 020 -356 356 eller anmäl till polisen om du råkar ut för detta.

 Så skyddar du dig

För att skydda dig från en pedofil på internet är det viktigt att du aldrig säger ditt riktiga namn när du är ute på chattsidor.

Hitta på ett "alias", alltså ett fantasinamn som du använder, eller använd ett smeknamn. Då får pedofilen senare svårare att hitta dig.

Berätta aldrig din adress eller vart du bor, berätta heller inte vilken skola du går i eller annan information som kan spåras till dig..

Lita inte på någon du inte känner. Verkar någon extra trevlig så kan han vara extra farlig. Det vet du inte i förväg.

Träffa ALDRIG en ny kontakt på riktigt ensam. Om du absolut skall träffa någon så ta med dig någon annan, helst en vuxen.

Du kan också mejla till polisen om du misstänker att du varit i kontakt med en nätpedofil:

rikskriminalpolisen@rkp.police.se