Tjej håller upp en skylt med texten "Jag är inte problemet och inte lösningen. Var är våldtäktsförövarna?"

Bild från Var är våltäktsförövarna

Gilla 

Tjejjourer: "Var är våldtäktsförövarna?"

Brukar du ta omvägar förbi parker, hålla nycklarna i handen eller låtsas ringa med mobilen på väg hem när det är mörkt? Det ska du inte behöva.

När det pratas om våldtäkt pratas det ofta om tjejer som har blivit utsatta eller kan bli utsatta för våldtäkt. "Kunde hon gjort något annorlunda?", "Var hon tillräckligt försiktig?". Det är att lägga ansvaret på helt fel ställe.

Det saknas en debatt om vem som våldtar och varför. Det vill vi förändra. 

Ingen ska behöva känna att det är hennes eget ansvar att inte bli utsatt och ingen ska behöva känna skuld ifall hon blivit det.

Eftersom det är våldtäktsförövarna som gör fel är det också dom som vi ska fokusera på, tycker Sollentuna tjejjour Indra, Stockholms Tjejjour och System 3.

- Det saknas en debatt om vem som våldtar och varför. Det vill vi förändra. Ansvar och fokus ska läggas där problemet ligger - på förövaren!, säger de.

Imorgon kommer de, tillsammans med alla oss som kommer dit, att genomföra en aktion för att lägga ansvar och fokus där det hör hemma.

Vill du vara med? Kom till Södermalmstorg imorgon, lördag. Aktionen pågår mellan kl. 16-18.

Filmen "Var är våldtäktsförövarna?"

I filmen är det våldtäktsförövaren och ingen annan som frågas vad han hade på sig och hur mycket han hade druckit. Titta på Var är våldtäktsförövarna på Vimeo eller Youtube.

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.