Tjej framför tegelvägg

Det är inte Lisa Ingrid på bilden

Sluta gilla4 

Lisa Ingrid: "Man behöver inte ha en diagnos för att må dåligt"

Det finns så mycket jag vill hjälpa till med, så många erfarenheter jag bär som kan hjälpa många där ute.

Jag funderar, försöker att få fram mitt budskap men lyckas aldrig riktigt. Men nu väcktes en tanke i mig, varför inte skriva ett inlägg här där många tjejer tittar in? Så nu tänkte jag berätta lite om ett ämne jag varit inblandad i flera år nu. Ätstörningar och all sorts konstig förhållning till mat.

Det finns kanske några av er där ute som känner er misslyckade, tjocka och feta, odugliga och äckliga. Du kanske tänker på vad du äter, äter för lite eller för mycket. Utesluter sötsaker eller vissa "förbjudna" livsmedel.

Egentligen har det ingen betydelse vilket "problem" (om jag kan använda det ordet) det handlar om, alla är lika tärande och plågsamma. Man behöver inte ha en diagnos Anorexi Nervosa, UNS eller Bulimi för att må dåligt. Det kan man lätt tro, men det är inte så. Det är så många unga tjejer som lever med en sorts störning till maten som aldrig tas upp. Därför vill jag skriva här, informera och dela med mig av den faktan jag fått ta del av och som hjälpt mig.

Mat är inte farligt. Mat är näring och näring är en av de byggstenar som vi är beroende av. Vi måste ha mat för att överleva.

Om man hamnar i en svält eller får i sig för lite näring slutar kroppen sakta att fungera. Musklerna förtvinar och det inkluderar även hjärtat, hjärtmuskeln. Tillslut slutar hjärtat att slå... Även hjärnan påverkas då den inte får tillräckligt med energi, man kan inte tänka klart och kan hamna in i tvångstankar och andra symptom.

När mensen försvinner är det ett tecken på att kroppen inte mår bra, var försiktig om kroppen och lyssna på dens signaler.

Nåväl, all mat är näring. Energi. Vissa saker innehåller mer fiber och nyttiga vitaminer, mineraler och ämnen som gynnar kroppen mer än andra, men det är i slutändan samma energi. En slags energi är inte farligare än någon annan utan kroppen behöver olika näringsämnen för att fungera. Ett praktexempel är kolhydrater. Kolhydrater är det mycket snack om i olika dieter huruvida man ska, eller inte ska äta kolhydrater. Då ska jag säga er att kolhydrater är det näringsämne som hjärnan lever på. Utan kolhydrater fungerar hjärnan sämre och man får svårare att koncentrera sig, tänka logiskt osv. Det är bevisat att dieter som utesluter kolhydrater får sina anhängare att tänka sämre. Fett används av hjärtat och alla andra celler i kroppen. Även där ett otroligt viktigt näringsämne som inte får uteslutas.

Det är helt enkelt inte farligt att äta mat. Mat, en helt naturlig del av vardagen, livet. Att äta regelbundet, varierat och enligt sina hunger och mättnadskänslor är det bästa man kan göra för sin kropp. Då håller man en jämn förbränning och får i sig alla olika näringsämnen som behövs.

6 gånger om dagen är något som alla utbildade dietister säger att man ska äta oavsett om man är överviktig, normalviktig eller underviktig. Om du är rädd för att äta för mycket så kan du hålla dig till 6 måltider om dagen och sprida ut maten över alla måltider.

Vilket tjat, kanske ni tycker men detta har i alla fall hjälpt mig något otroligt så jag hoppas det kan hjälpa någon av er alla. Om någon har ytterligare en fråga är det bara att kika in på min blogg och slänga iväg en kommentar, så svarar jag. Kramar!

Lisa Ingrid bloggar på lisaingrids.blogg.se.

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.

Kommentarer

Postat av:

Kommentar

Jättebra skrivet :)