Tjej tänker

Det är inte Helena på bilden

Sluta gilla2 

Helena:"Jag gick ständigt i tankar om hur jag skulle förändra mig"

Mitt namn är Helena och jag är blyg.

Jag har så länge jag kan minnas varit den som har svårt med orden och fått höra att jag måste ta större plats. Skolgången var många gånger en pina där jag var rädd för att säga fel på lektionerna och för att inte ha någon att vara med på rasterna.

Jag minns att jag kände att det var fel att vara som jag var. Därför gick jag ständigt i tankar om hur jag skulle förändra mig.

Varje sommar satte jag igång ett ”göra-om-mig-projekt” där jag skulle bli mer spontan, roligare, snyggare, mer framåt och pratsam.

Lärare, elever, löpsedlar och samhället i stort sa ju att det var det som var ”rätt”. Jag hade aldrig sett eller hört någon säga att det finns något bra med denna blygsel, så jag försökte med alla medel bli av med den. Men jag blev besviken varje skolstart när min förändring inte fungerade och min blyga personlighet åter igen kom fram på lektionerna.

Det som aldrig gick ihop för mig var att jag inte tyckte om att göra saker som man ”skulle” tycka om. Jag gillade aldrig att dra omkring på stan, festa, dricka alkohol eller att flirta med killar. Jag älskade istället att sitta hemma med min familj framför tvn eller chatta med internetkompisar på datorn. För mig blev det ännu ett bevis på att jag var fel, att jag tyckte om sånt som var ”töntstämplat”.

Jag höll på att försöka göra om mig under en ganska lång period. Jag fortsatte tro att det var något fel på mig. Först efter gymnasiet kunde jag börja komma till ro med mig själv. Det var då jag läste en bok som fick mig att förstå att jag var introvert. Det var första gången jag fick läsa något positivt om att vara den som gillar att sitta hemma och läsa bok istället för att mingla på en fest. Denna upptäckt har betytt väldigt mycket för mig. Jag fick inse att det inte är något fel med mig utan att det bara är så min personlighet är.

Att äntligen få läsa något positivt med min personlighet ledde till ökad självrespekt och att jag började jobba med mig själv istället för emot. Därför började jag också ifrågasätta mitt synsätt på andra sidor av mig själv. Då också min blyga sida.

Jag började fundera på om det verkligen bara var något dåligt? Jag upptäckte att det faktiskt inte var som jag alltid hade trott. Istället såg jag hur samhället och människor omkring mig pressat mig att bli något jag inte var. Hur det alltid var den tysta som skulle ändra på sig och inte den som pratar.

Jag såg också att det fanns fina saker med att vara den försynta. Att blyga ofta är omtänksamma, har sinne för detaljer, är lojala vänner och faktiskt lyssnar på riktigt när någon pratar med dem. I samband med dessa nya upptäckter insåg jag att det var så många fler med mig som kände att de var fel på grund av sin blygsel. Hur mycket fördomar denna grupp fått utstå och hur mycket många får kämpa.

Det var då min dröm om att hjälpa dessa människor började gro.

Jag kände att jag ville ändra synen på att vara den som är i bakgrunden. Få blyga barn, ungdomar och vuxna att se på den tysta personligheten på ett mer positivt sätt. Jag började tänka att inte någon mår bra av att höra att de ska ändra på sig, att det är bättre att uppmuntra och se det fina i individen.

Jag ville finnas där för blyga och få dem att se att deras blygsel kan vara något fint. Mest ville jag hjälpa andra blygsiar komma till den punkt där de själva, ingen annan, kan bestämma vilken del av blygseln de uppskattar och vilken de vill jobba på.

Jag tycker det är dags att tysta pärlor får räta på ryggen och att vi börjar se annorlunda på denna personlighet. Därför har jag sedan i våras drivit en hemsida som riktar sig till dig som är blyg, introvert eller har utvecklat social fobi. Den är tänkt att vara en positiv plats för den tysta personligheten som motvikt till samhällets negativa fokus.

Genom hemsidan vill jag också ge stöd i saker som kan vara svårt när man är den som är tyst och blyg. Just nu söker jag intresserade som vill vara med i den gruppchatt för blyga, introverta och sociala fobiker jag ska starta till hösten. Det är en chatt där man kan få träffa personer i liknande situationer och få förståelse och stöd.

Jag tror att gruppen kan bidra till en förändrad och mer positiv bild på sig själv och samtidigt skapa en fin gemenskap. Jag har drivit två chattar förut och det har både varit givande och en väldigt härlig stämning. För att läsa mer får ni gärna kika in på hemsidan.

Med dessa ord hälsar jag er varmt välkomna in på: www.blygamyran.se

Har ni några frågor är det bara att höra av sig på: Helena@blygamyran.se

Fina blyga hälsningar, Helena

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.