Sluta gilla1 

Amanda: "Bruden såg dagens ljus, och i henne fanns ingen rädsla"

Min första kontakt med bloggar kan dateras till slutet på 2007.

Innan Facebook var ett fenomen, innan Kisse var en rikskändis och på den tid då Blondinbella var först och störst.

Hon var tjejen från Stockholm med det glassiga efternamnet, det långa blonda håret, kläderna – och bloggen. Hon fick göra intervjuer, prydde omslag och förstasidor – trots att hon knappt hunnit bli myndig.

Samtidigt väckte hon lusten i tusentals flickors hjärtan. Bakom ögonlock gled vi fram till galapremiärer i limos, smuttade champagne, hängde på Stureplan och fick tonvis med kläder hemskickade.

På senare tid har Blondinbella och flera andra kända bloggerskor bekräftat vad många tänkte; verkligheten var inte så rosaskimrande och fylld med glamour som det skrevs om i bloggen.

Men Blondinbella gjorde ändå något banbrytande; hon slog in dörren till kändisskapet för unga tjejer – och hon gjorde det med besked. Toppbetyg i skolan, pojkvän, perfekt hår och framtidens sikte på juristlinjen.

Hon var ett geni i en ung kvinnas kropp – en kombination som dittills verkat omöjlig. För Genier förpackades i manskroppar, blondiner var idioter.

Och på precis det sättet var hennes jag banbrytande, uppseendeväckande och kontroversiellt. De tjejer som förut överskuggats av killarna, som förut fått stryka på foten, fått finna sig i att hålla sig i bakgrunden; fick nu istället lysa med full kraft.  

Bruden såg dagens ljus, och i henne fanns ingen rädsla. Hon var ung, snygg, smart, rolig och ambitiös. En hybrid.

Hon startade något nytt, den där Blondinbella och Hon är en bidragande orsak till att tjejerna idag spås mycket större framgång än killarna.

Hon såg till att ljuset riktades mot oss, hon såg till att den duktiga tjejen fick ett ansikte, gjorde flitiga flickor till en grupp att räkna med. Förflyttade oss från sjuksköterskor till VDpositioner.

Inte minst förflyttade hon ljuset från de äldre männen till tonårsbrudarna. Vem fan brydde sig om Alex Schulmans utelista; när Blondinbella gjort nya naglar?

I Sverige har bloggarna tagit sig oerhörda proportioner: Kenza har två webb-TV-shower och designar skor och jackor. Kissies bröstoperationer skapar vild debatt, och förra året skriver Blondinbella på ett kontrakt som gör henne ekonomiskt oberoende. Hon är 20 år gammal.

Och likväl som allt annat förändrats, gör bloggvärlden det: Blondinbella kallas kärring, Kissie har bantat bort halva sig själv, Paows otrohet är allmänt känd.

Men; sedan några år tillbaka har vi likväl äntligen skapat en fristad; en värld där du och jag kan tjäna pengar på att skriva om hårförlängningar, smoothies och rosa mjukisdressar.

Yta är kodordet.

Men det som startade som en publik dagbok kom att bli en revolution. En revolution som sträcker sig långt förbi smink från HM och solariemissbruk.

Den lyckades nå ut. Trängde sig förbi bantningshysteri, blondinskämt och ”vem-bar-den-bäst”. Bruden knackade inte längre på medie fönstret. Hon sparkade in det med skyhöga klackar. Med sig hade hon miljontals läsare. Och istället för att önska lycka till, skrek hon, med iPhonen i högsta hugg:

Ge.

Inte.

Upp.

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.