Bild på Rebecca

Rebecca är med i Tjejjouren Kitty i Stockholm

Sluta gilla1 

Rebecca blev arg när läraren bara peppade killar

Berätta om en vardagssituation då feministen i dig vaknade till liv!

- Det händer varje dag. Senast hände det i min nya skola. Jag ska utbilda mig till fritidspedagog och det går några killar i klassen. Första lektionen började läraren ropa: "Gud vad roligt att så många killar kommit hit! Vad kul att just ni killar har valt att plugga här!"

Det kändes väldigt nedvärderande och inte peppigt alls för mig.

Jag blev jättearg och ledsen och kände mig inte lika välkommen som dem trots att jag har flyttat till en helt annan stad för att plugga där. Det är faktiskt lika roligt att jag också har valt den där utbildningen! 

Varför tror du att läraren blev så glad att det gick killar i klassen?

- För att det mest är tjejer som går sådana utbildningar. Men jag tycker att det är viktigt med förebilder och det spelar ingen roll om de är män eller kvinnor. Det känns lite som att man måste lyfta in män i branscher där det finns mycket kvinnor för att kompensera upp och höja statusen på yrkena.

Det finns också en tråkig bild av att kvinnor bara tar hand om barnen och gullar med dem medan männen snickrar. Men snickra kan faktiskt kvinnor också göra. Jag fattar helt enkelt inte varför det är extra bra att killarna är där. Bara för att de har snopp?

Vad gjorde du?

- Jag blev tyst. Men jag pratade med mina klasskompisar efteråt och förklarade varför jag tyckte att det var dåligt.

Vilka vardagssituationer får dig att reagera? Maila webb@tjejjouren.se!

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.