Tjej med huvudet mot knäna
Gilla 

Om familjen inte är den där trygga platsen…

Familjen kan vara de som känner en bäst, eller en bunt idioter. Om du mår dåligt hemma ska du få hjälp av socialen. Men går de att lita på?

Familjen kan vara rolig att vara med i ena stunden - och i andra stunden blir det bara bråk om allting.

För en del är familjen några som spottar på en, drar en i håret eller kallar en för hora. 

Marianne Rhedig är socialsekreterare i Hallunda och möter barn som far illa. Hon är den första som de unga träffar på socialtjänsten. Ungefär hälften av dem Marianne träffar har utsatts för våld.

Socialtjänsten får inte berätta för dina föräldrar vad du sagt om det innebär att det blir farligt för dig.

När det kommer till de tjejer som blir slagna eller hotade i hederns namn händer det tyvärr att socialsekreterare blandar ihop läget med andra slags tonårsproblem. De kanske tror att problemet är att tjejen bråkar mycket med sin mamma och att det blir bättre om hon bor hos en släkting ett tag, medan det i själva verket bara blir värre för tjejen då.

– Jag förstår dem som är rädda för att gå till socialen. Alla socialsekreterare är inte insatta i just det du behöver hjälp med, så det är ju lite av ett lotteri vem man hamnar hos. Om du är orolig kan ett tips vara att försöka ta reda på vad det innebär att vända sig till socialtjänsten, vad vi kan göra och inte göra. Kanske ta stöd ifrån en frivilligorganisation eller ungdomsmottagning – där du kan vara anonym.

Det finns många socialsekreterare som kan och förstår hederskulturer. Men en del förstår inte att det kan finnas en hel släkt som står bakom bestraffningarna och begränsningarna.

Om du blir kontrollerad hemifrån kan det vara bra att först hitta någon som du är säker på att den förstår familjens tankar och traditioner. Som verkligen står på din sida och som kan hjälpa till och förklara läget för socialtjänsten.

Det kan vara någon ifrån en tjejjour, någon på en förening som jobbar mot hedersrelaterat förtryck, en lärare eller någon kompis förälder. Den personen kan sen hjälpa dig att fundera ut vad som är viktigt att socialtjänsten vet.

– Socialtjänsten får inte berätta för dina föräldrar vad du sagt om det innebär att det blir farligt för dig. Vi ska alltid jobba för barnets bästa och lyssna noggrant på vad den unge har att säga, säger Marianne.

Ta hjälp om din familj…

  • Hotar dig.
  • Kränker dig, får dig känna dig dålig, ledsen och liten.
  • Knuffar, slår eller sparkar dig.
  • Kontrollerar dig och inte låter dig ha ett privatliv.

Socialtjänstens roll

Alla som jobbar med barn och unga måste anmäla till socialtjänsten om de tror att någon far illa. Då måste socialtjänsten ta reda på hur den unge mår.

Det står i lagen som är till för att skydda alla barn. Men många är tyvärr rädda för att socialtjänsten ska göra saker mot ens vilja.

Här kan du läsa mer om vad socialtjänsten gör, hur den kan hjälpa dig och hur du kontaktar den. 

Text: Malin Tilling, projektledare för vår satsning mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.