Gilla12 

När sexlusten är svår att väcka

Känns det som att alla har mer sexlust än du? Eller har kåtheten försvunnit helt? Det finns många orsaker till varför lusten kan gå upp och ner.

I januari har vi frågat er besökare hur ofta ni känner lust. En av tio svarade ”nästan aldrig”.

Sexualupplysaren Sandra Dahlén tror att det kan bero på flera saker.

- Dels handlar det om vad man jämför med. Skådisarna i en porrfilm? Eller sina kompisar? Folk brer alltid på när de pratar om sina sexliv och säger att de har hånglat med fler eller har sex oftare än de har.

En del partners kan också pressa på genom att säga ”det paret har sex så ofta, därför borde vi också ha det”, säger hon.

Det är viktigt att fundera på vad sexlust egentligen är. Lusten kan ju dyka upp lite när som helst.

En del tänker på sex ofta och är lite småkåta hela tiden. Men det behöver inte betyda att de är särskilt sugna på att ha sex med andra.

Det kan också vara så att man inte har sexlust samtidigt som sin partner. Eller att partnern gör grejer man inte tänder på. Bara för att lusten inte synkar med någon annans, betyder det ju inte att den inte finns alls.

- Unga tjejer kan hamna i en slags mellanläge. De ska ha girl power och ta för sig sexuellt. Men samtidigt får de signaler om att de inte bör vara för kåta. Det kan vara svårt att förhålla sig till, säger Sandra.

Tyvärr utsätts en hel del tjejer för olika övergrepp som kan skada lustkänslan. Många äter för lite och stressar i skolan och allt det kan också minska sexlusten. Försvinner den länge kan det vara bra att prata med någon om det. Men det är viktigt att komma ihåg att det går upp och ner för alla.

- Lusten är inte som en klocka som bara tickar på. Fundera på hur du själv känner dig och försök att inte jämföra dig så mycket med andra. Det finns en massa outtalade förväntningar kring sex på tv, i filmer, tidningar och bland kompisar. Men att det är de orimliga kraven på tjejer det är fel på, inte dig.

Sandras fyra tips till dig som undrar vart sexlusten tagit vägen:                           

  • Minskad sexlust är en tydlig och bra signal från kroppen om att något inte är som det ska. Bli inte frustrerad utan ta signalen på allvar. Fundera på vad det kan bero på. Har du pressat undan saker du varit med om tidigare? Har du sex på ett sätt som inte känns bra eller med personer du egentligen inte vill ha sex med?
  • Grundregeln är: är du inte sugen, ska du inte ha sex. Men om du samtidigt tänker att det kanske vore lite trevligt kan du alltid prova att pilla lite. Dra en sexfantasi och se vad som händer. Händer det inte så mycket, så lägg ner.
  • Du har alltid rätt att avbryta, även när du är med en partner. Det kan vara bra att vara tydlig mot din partner innan ni sätter igång. Berätta att du inte är så sugen men kan tänka dig att prova lite grann. Om du känner att du inte kommer att kunna avbryta om du väl börjat ha sex med en partner – låt bli.
  • Har du sex utan att du känner för det finns risken att du får mindre och mindre lust. Det kan bli en negativ spiral. Var vaksam på din egen lust och ta hand om den.

Hur fick du igång sexlusten? Lämna en kommentar!

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.

Kommentarer

Postat av:

Kommentar

Jag singel och har inte haft någon riktig sexlust på kanske två år. Jag dejtar ganska mycket och får rätt ofta liksom sug och längtan efter sex men när jag väl kommer till kritan så blir jag typ aldrig våt och det gör bara ont vilket leder till ännu sämre sexlust såklart. Vad gör man då Hälsningar en tjej som bara vill njuta av sex