Siluett av tjej med knuten näve
Gilla 

Du bestämmer vad vi ska kämpa för!

Vad tycker du är viktigast att kämpa för just nu? Här kan du rösta mellan sju alternativ! (röstning stängd 2011)

I år bestämmer du vad landets 60 tjejjourer ska kämpa för på internationella kvinnodagen den 8:e mars. Kvinnodagen är lite extra speciell i år, för då fyller nämligen den här sidan 1 år!

Här är de sju alternativen som går att rösta på. Röstar högst upp till höger om den här artikeln.

Skvallra också för alla du känner. Länka på Facebook, tipsa på bloggen och hojta i klassrummet. På söndag avslutas omröstningen. Nu kör vi!

1. Rätten att bli ihop med vem jag vill

Det ska inte spela någon roll om jag blir kär i en tjej eller kille eller varifrån han eller hon kommer. Jag har rätt att bli respekterad för min sexualitet och vägrar bli kontrollerad av andra. Min partner ska kunna se ut hur som helst, tycka vad den vill och ha den religion han eller hon önskar.

2. Rätten att inte kallas hora – hårdare tag mot trakasserier

Skolan ska ta alla slags trakasserier på allvar och vara beredda att stötta mig och andra tjejer. Det är aldrig okej att det sprids rykten, snackas skit på en blogg eller skriks hora på skolgården. Andra i min omgivning ska också reagera när sådant händer.  Vi måste alla vara överens om att det inte är acceptabelt.

3. Kortare väntetider till hjälp och stöd

Jag accepterar inte att väntetiderna är evighetslånga när jag och mina kompisar mår dåligt och behöver prata med någon. Eller att tjejer tvingas vänta på abort i flera månader, bara för att många kliniker stänger ner på sommaren. Fler och fler tjejer mår psykiskt dåligt och alldeles för många försöker ta sitt liv. Ändå har många skolor bara skolsköterskor och kuratorer på plats någon timme i veckan. Det är inte okej. 

4. Sex - bara om båda vill

Ingen har rätt att ha sex med mig förrän jag säger ja eller visar tydligt att jag vill. Är jag tyst, frånvarande, trött eller full och inte gör motstånd, betyder inte det att någon får ligga med mig. Därför vill jag att samtyckeslagen ska börja gälla. All sex som inte är ömsesidig – ska vara olaglig.

5. Bra sexualundervisning till alla

Idag är det helt upp till skolan hur sexualundervisningen ser ut. Lärarna har inte ens behövt lära sig sexualundervisning på sin utbildning. Det gillar inte jag. Jag vill ha rätt till bra undervisning om alltifrån hur fittan funkar, till varför en del har svårt att bli kära och hur en abort går till.

6. Fler slags tjejer på bilder i media, reklam och på TV

Alla tjejer är inte 1.70 meter långa och pinnsmala med slät, ljus hy. Ändå är det så nästan alla ser ut i tv och i tidningar. In med fler slags tjejer! Tjejer i alla färger och former som tar sig fram till fots, med blindkäpp och i permobil. Inte bara tjejer som sitter och ler med kritvita tänder och glansigt hår. Det finns fler sorters tjejer än så!

7. Ansvaret ska läggas på förövarna – inte de utsatta

Varje gång våldtäktsmän och mördare är i farten får vi tjejer höra hur vi ska skydda oss. Helst ska vi knappt gå utanför dörren. Jag är trött på att behöva ta ansvar för våldet. Satsa på att jobba med killarnas värderingar och beteende i stället. Jag vill kunna ha hur korta kjolar som helst utan att förväntas bära skulden om jag råkar illa ut.

PS. Hjälp oss att få fler att rösta! Här är en bild att sprida på Facebook, i bloggar, som banner eller varför inte i mail.

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.