Gul blomma
Gilla1 

Våren kan ge dig ångest

Solsken, vitsippor, jeansjacka - och ångest. För en del gör våren mest bara ont.

Snart har snön smält, vårblommorna trasslat sig fram ur marken och folk trängs i parkerna igen. Nu har vi årets lyckligaste månader framför oss. Eller?

En del blir inte alls glädjerusiga när det plötsligt blir ljust efter ett halvårs mörker. Tvärt om. Många blir i stället ännu tröttare och ledsnare.

Ellen Gustafsson är psykoterapeut på BUP. Hon förklarar att människor är olika känsliga för förändringar. Efter en lång vinter är många extra svaga, trötta och sårbara. Tilltufsade av vintern helt enkelt. Då kan en stor förändring i vädret bli för mycket att orka med.

Våren är också en tid då många känner att de borde vara glada.

- Skillnaden mellan årstiderna är så stor här i norden. På några dagar har allt förändrats, snön droppar och solen värmer, säger hon.

Våren är också en tid då många känner att de borde vara glada. Sommarlovet ligger framför en och möjligheterna är oändliga. Men en del trivs bra med att vara tillbakadragna, inomhus. Kvittret i träden och solskenet genom fönsterrutan känns bara som stressande krav.

Det är lättare att sitta hemma och vara trött och ledsen när man tror att alla andra också gör det.

Men även om allt känns jobbigt och hopplöst rekommenderar Ellen Gustafsson att vara mycket utomhus när vårångesten slår till. Den kan lindras av att du sover ordentligt, äter, dricker och rör på kroppen.

- Det är också viktigt att inte isolera sig utan vara tillsammans med andra människor. Om du inte mår bra, kan du må ännu sämre av att vara ensam, säger Ellen Gustafsson.

Det finns till och med något som kallas för årstidsbunden depression. De problemen startar ofta i unga år och när depressionerna slår till är det vanligt med oändlig trötthet, sockersug och segdragna sjukdomar.

Då är det viktigt att undvika stress, alkohol och att inte ha solglasögon för ofta – ögonen är nämligen den delen av kroppen som tar upp mest ljus.