Tjej i röd kappa
Gilla 

Sandorama: "Makt är att publicera detta inlägg, trots att jag vet att människor från min hemstad läser det"

Senaste tiden har det funnits en massa artiklar och inslag i olika slags media, ang. fördomar kring psykiskt sjuka.

Det har publicerats rapporter om huruvida människor skulle känna sig trygga i deras närvaro, om de skulle vilja jobba med nån som är psykiskt sjuk osv.

Det som kommit fram är skrämmande.

Större delen av svenska folket vill inte ha någonting med psykiskt sjuka att göra. Alltför många kan inte tänka sig att ha en kollega som är psykiskt sjuk. De känner sig osäkra, rädda eller illa till mods i deras närvaro.

Samtidigt visar statistik att 1-2 av 10 människor behöver vård pga psykisk ohälsa, och mellan 20 och 40% uppger att de mår psykiskt dåligt på nåt sätt (info från (Socialstyrelsen).

Om nu så många mår psykiskt dåligt, så måste det ju vara så att majoriteten antingen skäms över det eller håller det hemligt för sina kollegor av andra anledningar.

Varför?

Ja, det är väl ganska givet att man som psykiskt sjuk inte blottar sig direkt då fördomarna fullständigt haglar över oss. Och allrahelst nu när det till och med finns statistik på hur många det är som inte vill ha med oss att göra.

Psykiskt sjuk - är en stämpel för fördomsfulla människor.

Säger man att man har en psykisk sjukdom, kan man ofta möta osäkra blickar, elaka kommentarer och en hel del utanförskap. För det vet väl alla att psykiskt sjuka är helt jävla livsfarliga, som en tickande bomb som när som helst kan mörda, eller sticka en kniv i någon närsomhelst!

Och varifrån kommer då denna stämpel? Givetvis media.

Många människor som begår brott är förvisso psykiskt sjuka, det vet ju även jag. Men det är högst sällan man läser någonting annat än negativa artiklar om psykiskt sjuka. Mördare, våldtäktsmän och andra är dom människor som får vara allmänhetens ansikten på psykiskt sjuka.

Det är tragiskt.

Det har blivit fult att vara psykiskt sjuk. Är det en människa man inte begriper sig på, används ordet "psyksjuk" som skällsord.

Jag är själv en av dom som inte gärna berättar för allt och alla att jag bott på behandlingshem. Att jag i flera år gått till olika psykologer och suttit på låst avdelning eller att jag ens äter olika mediciner för att överhuvudtaget fungera som människa.

Ibland önskar jag bara att människor runtomkring en kunde förstå hur otroligt mycket man har kämpat. Hur svårt det varit och hur lång tid det krävt. Förmodligen kommer det att dröja en lång tid innan vi får synas som vi är.Och jag kommer antagligen att alltid vara stämplad som den där psykiskt sjuka, den där knäppa jäveln.

Men jag kan faktiskt ta det. Jag tänker publicera detta inlägg, fast jag vet att människor från min hemstad läser detta.

För att för mig betyder makt - att man talar om vad man känner och tycker kring orättvisor, och är villig att göra en ändring. Fast jag vet att det kanske kommer hagla fördomar över detta inlägg.

Men jag tror jag talar för alla psykiskt sjuka när jag säger:

"People Like You Are The Reason People Like Me Need Medication."

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.