Pernilla Karlsson

Pernilla Karlsson

Gilla 

Pernilla kom på ett ord som minskar rädslan!

Okej, man ska helst inte vara rädd som tjej. Men vad ska man vara i stället då?

Vad är motsatsen till vardagsrädsla?​ Det funderade Pernilla Karlsson på - och det slutade med att hon kom på ett nytt ord: modhet!

Pernilla var med och startade Sundbybergs tjejjour, Stjärnjouren. Nu har hon ett eget företag som lär ut självförsvar och jämställdhet.

Modhet handlar om känslan av att vara värd att försvara. Att inse att det aldrig är larvigt att försöka försvara sig i vardagliga situationer.

Men också att det är helt okej att inte försvara sig. Till exempel om någon attackerar dig och du blir så skraj att du bara står helt stilla. Det är inte ovanligt eller konstigt alls.

- Jag vill inte att tjejer ska tro att övergreppen var deras fel, bara för att de inte försvarade sig, säger Pernilla.

Modhet handlar också om att bli mindre stressad och vardagsrädd. Många tjejer gör ju en massa kreativa grejer för att skydda sig - kanske utan att tänka på det.

De pratar i mobilen, går omvägar runt mörka parker och håller nycklarna mellan knogarna på vägen hem. Enligt Pernilla är det bra att försöka hitta den strategi som gör en minst stressad.

Får du panik när du går där med nycklarna i handen, är det kanske bra att försöka göra något annat, som gör dig lite tryggare. Som skapar modhet helt enkelt!

När kände du modhet senast?

- Jag var på väg till ett möte och kände mig peppad och fin. Framför mig på gångvägen stod ett gäng fjortonåriga killar. De flyttade sig inte för att släppa förbi mig, så jag fick nästan balansera ut i diket för att komma förbi. När jag gick vidare följde killarna efter och greppade i luften efter min rumpa. Då vände jag mig om och såg killarna rakt i ögonen och ropade: inte ett steg till! Då blev de alldeles nervösa och sa förlåt. Tack, ha en bra dag, sa jag då, log mot dem och gick vidare. Modhet för mig är att inte låta den händelsen stressa upp mig. Jag har inte gått och grubblat på den efteråt alls.

Visste du att

  • Statistiken visar att risken för överfall är mycket större för killar än för tjejer som rör sig utomhus.
  • Det faktiskt är ”farligare” för tjejer at vara inomhus. På restauranger, fester, i hemmet och på jobbet sker mycket mer våld än utomhus.
  • Stressen som vardagsrädsla orsakar är mycket större och farligare än själva risken att utsättas.
  • Känslan av modhet hänger ihop med att ta kontroll över situationen. Är gatlyktorna trasiga på vägen hem? Skriv en insändare eller ring till kommunen och klaga. Chansen är stor att det får stressen och vardagsrädslan att minska!

PS. I mars bloggade Pernilla om när hon var 17 och träffade en blottare.

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.