Passfoton på Pernilla som ung och en bild på Pernilla nu när hon sitter i en fotölj

Pernilla som ung och Pernilla nu

Gilla1 

Pernilla Karlsson, jourtjej: "Han hade pillat fram hela sitt paket"

När jag var 17 år så var jag precis nybliven ledare inom självförsvar för tjejer.

Pernilla Karlsson är självförsvarsledare och jourtjej på Stjärnjouren i Sundbyberg. På bilden är hon 17 år gammal.

Detta fick jag öva många gånger. Bland annat en gång då jag var på väg hem, mitt på ljusa dagen.

Jag skulle gå över en gångbro. Precis som med tunnlar så är du ganska instängd på en gångbro. Det finns bara två vägar därifrån; framåt eller bakåt. Kanske är det därför det alltid känns lite extra utmanande att gå över och under vägar med rak rygg och stadig blick? Vid brofästet på andra sidan, smög det fram en mystisk man med blå lång rock, med händerna i dess fickor. Han hade jeans under rocken, en hatt på huvudet och mörka solglasögon, trots att det var molnigt. I mungipan hängde en otänd stor, brun cigarr.

Denna syn var märklig. Jag närmade mig den underliga mannen ganska snabbt, eftersom vi båda rörde oss mot varandra. När jag har ett par steg kvar till mannen öppnar han sin rock, med händerna fortfarande kvar i fickorna. Genom gylfen har han, antagligen med stor möda, pillat fram hela sitt paket. Det hänger naket, slakt och dinglandes ut mellan jeansens ouppdragna dragkedja.

Jag bestämmer mig blixtsnabbt för att sätta en gräns för detta skumma beteende. Jag saktar ner farten, lutar mig lätt mot mannen med hatten och solglasögonen, och säger med hög och lugn röst, som om att det vore den enklaste saken i världen:

”Ursäkta mig men jag tror att du har glömt gylfen?"

Den mystiske maskerade blottaren gör sitt bästa för att göra situationen ogjord genom att skyla sig och sjunka genom jorden.

Jag gick raskt vidare och vände mig inte om. Jag kände mig nöjd. Att ha sagt ifrån kändes så skönt. Jag undrar än idag hur den mannen tänkte inför sin lilla eskapad? Det är ju trots allt en aktiv handling att blotta sig offentligt.

Jag undrar hur länge han hade legat i busken och väntat på rätt tillfälle? Varför han valde just att ha en cigarr i munnen? Och så undrar jag förstås om jag lyckades avskräcka honom för att blotta sig för andra 17-åringar?

Jag hoppas det!

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.