Tjej sitter med sänkt huvud
Gilla2 

Övergrepp får många att skämmas

Den kliar, bränner och trycker mot bröstet. Känslan av skam kan vara både outhärdlig, svår att förstå och jobbig att prata om.

Skäms du för att du blev våt under våldtäkten? För att din snälla släkting utsatte dig för övergrepp när du var yngre? Tror du att det var ditt fel?
Du är inte ensam.

Flera av bloggens inlägg på temat Skam har handlat om just övergrepp.

Det är inte konstigt. Många som utsätts för våldtäkter och andra sexuella övergrepp skäms över det som hänt - trots att det är förövaren som borde skämmas. Det kan bero på flera saker.

Monica Ahlberg jobbar på HOPP (Riksorganisationen mot sexuella övergrepp). Hon berättar att det är vanligt att förövarna skyller på sina offer genom att säga saker som ”du ville ju själv” eller ”du sa ju inte nej”.

Det går att bli fri från skammen men det tar ofta tid.

Det är inte heller ovanligt att förövaren börjar gråta efter övergreppet och säger ”vad har jag gjort?” eller påstår att den som utsatts betett sig utmanande. Det får många att fundera på om övergreppet var deras eget fel.

Förövaren är ofta någon man har en relation med sedan innan. Kanske en förälder, släkting, någon som jobbar i skolan eller på dagis. Alltså folk som egentligen ska ta hand om en. Det kan göra känslan av skam ännu större.

Det kan kännas som att man sviker förövaren eller andra människor omkring sig genom att berätta vad som hänt.

- Vi människor pratar ju inte särskilt mycket om sexualitet i vanliga fall, det känns väldigt intimt och privat, säger Monica.

Många skäms också för att de själva kände sexuella känslor under övergreppet. Men kroppens reaktioner går inte att styra. Det går att bli både kåt och våt, trots att man utsätts för något man inte vill. Oavsett är övergreppet ett allvarligt brott.

Det går att bli fri från skammen men det tar ofta tid. Många får hjälp av att gå terapi eller träffa andra i samtalsgrupper.

- Det är lätt att veta i huvudet att det inte är den som utsätts som ska skämmas - men det kan ta tid innan det verkligen hamnar i känslan också, säger Monica.

Är du utsatt för sexuella övergrepp eller har du blivit det tidigare? Kontakta Hopp för samtal och stöd: www.hopp.org

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.