Gilla22 

En del tjejer föds med snopp

Är du tjej, men har snopp i stället för fitta? Eller känner du dig inte som vare sig en hon eller han - och vill hellre kallas för hen?

För många är det självklart genom hela livet vilket kön de tillhör. Men för många är det inte det. Och för en transperson stämmer inte alltid andras syn på ens kropp överens med känslan av vem man är.

Vi kollade med Eddie Summanen som jobbar med sajten Transformering.se hur det egentligen är att födas i ”fel kropp”.

Är det vanligt att folk känner sig som tjejer trots att de har killkroppar?

Det beror på vad man menar med vanligt. Det finns ingen statistik på området, men jag kommer i kontakt med en hel del ungdomar som känner så.

Vad betyder hen?

"Hen" är könsneutralt, det vill säga: det är varken tjejigt eller killigt. Bra att använda om man inte vet vilket kön en person anser sig ha. Eller om personen är varken tjej eller kille.

Hur märker man att man är transperson?

Många märker först när man träffar en annan transperson eller på annat sätt får veta att transpersoner faktiskt finns. Transpersoner är rätt osynliga i vårt samhälle så många tänker inte ens tanken eller vet inte vad det innebär att vara trans.

En hel del upptäcker att de är trans genom att kroppen känns fel eller att det inte känns helt bra med det namn de har eller hur andra människor uppfattar en.

Många berättar att de kände på sig att det var något som inte riktigt stämde eller att det gjorde ont inombords. Det är såklart olika för olika personer och varierar också beroende på om man är transsexuell, transvestit, intergender eller något annat.

Hur känns det när kroppen inte stämmer överens med identiteten?

Det varierar från person till person. För vissa är det jättejobbigt, för andra känns det helt okej. Om man tycker att kroppen känns jobbig eller fel brukar man vilja förändra den på olika sätt; genom hormoner, operationer eller genom att använda olika attribut (som exempelvis en bh med inlägg eller bröstproteser).

Om en kompis ska göra en könskorrigering, vad kan man göra för att stötta henne?

Fråga henne vad hon vill ha stöd med. Och om hon bytt förnamn: använd det namn hon själv valt. Kom ihåg att säga "hon" om henne (om det är det pronomen som hon föredrar).

Rätta gärna andra om de säger fel namn eller pronomen. Och var lite försiktig med vilka frågor du ställer. Många transpersoner får jämt och ständigt frågor som "hur ser du på din kropp?", "hur många transpersoner finns det?" eller "när kom du på att du är trans?", ibland från folk som man knappt känner.

Man måste alltså dels vara någon slags allmän transexpert, dels förväntas svara på väldigt privata frågor. Så, om det inte är din bästis som du brukar dela allt med: låt bli att ställa frågorna och googla fram svaren istället. Eller kontakta RFSL Ungdom.

VAD BETYDER ORDET TRANSPERSON?

Ordet trans betyder överskrida på latin. Att vara transperson betyder att man på något sätt bryter mot samhällets syn på kön. Det kan vara allt ifrån att klä sig på ett sätt som är typiskt tjejigt när man är kille, att äta kvinnliga könshormoner och operera om snoppen till en fitta eller vägra definiera sig som varken tjej eller kille.

Att vara transperson har inget med sexualitet att göra. Transpersoner kan vara både hetero, homo och bisexuella, precis som alla andra.

Visste du att...

Bara i Sverige föds varje år 15-20 barn med könsorgan som inte kan klassas som varken fittor eller snoppar, utan något mitt emellan. Att ha könsorgan som inte passar in i den uppdelningen kallas att vara intersexuell. Intersexuellas könsorgan brukar tidigt opereras om för att bli mer "kvinnliga" eller "manliga". Oftast brukar de barnen klassas som flickor, eftersom det anses lättare att ta bort könsdelar än att lägga till.

Fler länktips

Föreningen för intersexuella i Sverige - www.inis-org.se