Tjej som sover
Gilla 

En av fyra jäspar sig igenom våren

Våren kan vara en riktig energifälla. Ljuset gör dig nämligen både trött och stressad.

Förändringen är blixtsnabb: på några veckor har dagarna blivit längre, luften varmare och gräset grönare. Inte konstigt om inte kroppen hänger med i svängarna.

- Var fjärde känner av vårtröttheten och 3-5 procent blir rejält sänkta och drabbas nästan av en depression, säger Marie Söderström som är psykolog och expert på just sömn.

Kroppen har en egen dygnsklocka som styr vårt behov av sömn. Den hämtar information från ljuset utomhus. Våren är den tid på året då ljuset förändras som mest. Solen går ner tio minuter senare varje dag och på bara en vecka har dagarna blivit rejält mycket längre.

Då måste också kroppen ställa om sig rejält. Det gör den med hjälp av hormoner, som förändras våldsamt under en kort period. Systemen ställs om och dygnsklockan arbetar för fullt för att hänga med. Det kräver massor av energi och gör att många blir trötta.

Samtidigt fylls kroppen av adrenalin och andra stresshormoner när himlen fylls av vårljus. En konstig blandning av impulser som kan göra dig både seg, groggy och deppig.

Vårtrötthet är alltså både vanligt och ofarligt.

- Men om tröttheten inte går över eller om du blir så hängig att du inte kommer upp på morgnarna kan du behöva söka hjälp, säger Marie Söderström.

Marie Söderströms tips till den vårtrötta:

  • Ta vara på ljuset genom att vara ute mycket
  • Var noga med rutiner när det gäller sömn, mat och motion. Det hjälper kroppen att orka med och lindrar de värsta svackorna.
  • Det är svårt att sova bort vårtrötthet, ibland blir man till och med tröttare av att sova.
  • Var lite snällare mot dig själv, ha marginaler ställ mindre krav och undvik att stressa.