Ryggen av en tjej i tanktop
Gilla 

Elin: "Att bryta sig loss ur ett mönster som kväver en"

Jag tycker att ordet eller begreppet makt är väldigt intressant och det går att prata om ur så många olika perspektiv.

Jag gillar diskussionen om makten som sitter i väggarna som alla och ingen vet om. Som vi människor själva skapar och samtidigt är slavar under. De normer som vi satt upp som vi kallar normalt och som de flesta av oss eftersträvar eller omedvetet lever efter. De som avviker syns tydligt och uppmärksammas eller ignoreras. Ibland är det banbrytande beteendet bra och förändrar världen till en mer positiv plats och ibland är det negativt och godtas inte av människan.

Ibland kan dessa normer hindra oss människor från att leva som vi vill. De kväver oss och i rädsla av att bli uttittad och utdömd vågar man inte göra som man egentligen vill. Så istället för att tänka på alla de där normerna och hur man borde göra för att alla i sin omgivning ska få sin förväntan uppfylld så kanske alla borde göra som de själva tänker och vill innerst inne? En logisk slutsats är att människor borde må bättre då. Leva som de lär och få mindre ångest.

Men tänk vilket hot om alla i din omgivning skulle bli om de plötsligt började uppföra sig annorlunda. Ett relativt förutsägbart liv är nog ganska skönt. Att ständigt leva i osäkerhet om hur omgivningen och människorna i sin närhet ska uppföra sig är nästan ett måste för vi inte ska gå under. Vi vill ju ha det på ett speciellt vis för att trivas. Vi förväntar oss att mamma ska vara som mamma alltid varit, men vill ju också att mamma ska må bra och leva som hon vill.

Därför kanske det ibland måste till förändringar för att livet ska flyta på bättre. Man kanske måste ta makten och bryta sig loss ur ett mönster som kväver en. Det kan handla om stora och små ting.

Så det här med normernas makt och makten som sitter i väggarna kan ses ur många perspektiv. Du väljer hur du vill se på din värld och hur du själv vill vara. Det är det modigaste som finns att våga ta makten och vara sig själv oavsett vad andra tycker om dig! Så sluta slava under järnhanden som håller i jorden men åk med ibland, det är inte heller så farligt.

Du bestämmer själv när det är okej att åka med och när det är dags att dra i bromsen!

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.