Tjej tittar in i kameran

Det är inte Carola på bilden

Gilla 

Carola: "Vad är det som gör mitt hår på benen mer ofräscht än håret på min brorsas ben?"

Sommaren gör sitt intåg och många av oss ansar, hyvlar och plockar bort vårt kroppshår flitigare än någon annan tid på året.

Tyvärr är det ju så att det här med kroppshår på ben, under armar, utanför bikinilinjen och på andra naturliga delar av kroppen är något som har blivit väldigt onaturligt och fått en ofräshets-stämpel bland kvinnor.

Jag tycker att det är fruktansvärt fel och orättvisst att kvinnans kropp ses som onaturlig och ofräsh när den är oplockad, oansad och orakad. Medans detta är något som anses helt naturligt hos männen och inte heller ses som något äckligt.

Vad är det som gör mitt hår under armarna mer äckligt än håret under min pojkväns arm? Vad är det som gör mitt hår på benen mer ofräsht än håret på min brorsas ben? Vad är det som gär håret på mitt kön mer äcklig än håret på min killkompis kön?

Många påstår att vi "idag" har kommit så "långt" inom jämställdheten. Vilket jag inte tycker stämmer. För när mitt hår anses äckligt medans min pappas hår anses naturligt tycker i allafall jag att vi gör skillnad på människor beroende på vårat kön. Vart ligger jämställdheten i att våra kroppar anses onaturliga och ofräsha när dom är som mest naturliga?

Vi har alla mer eller mindre hår på våra kroppar, en del tjejer har knappt något hår alls, medans andra kan ha mörkt svart hår över hela sin kropp. Vi är alla olika, det finns inget rätt eller fel. Och ingen ska någonsin behöva ändra på sin kropp för att duga enligt samhällets normer. Vi är underbara just som vi är.

Och hår finns till på kroppen för att det fyller en funktion, hade vi inte behövt håret hade det inte funnits där. Håret skyddar kroppen från smuts och skräp, på samma sätt som våra ögonfransar hindrar skräp från att komma in i ögat.

För någon vecka sen låg jag utomhus och solade med en kompis. Hon plockade eller ansade aldrig någon form av kroppshår. Hennes kommentar till detta var fantastiskt klok!

- Jag tycker att det är för mycket besvär och en alldeles för liten belöning.

Till sist vill jag även säga att jag tycker att det är fantastisk bra att män inte har den här pressen på sig och att jag inte alls vill att dom ska behöva ha det så här. Min önskan är bara att vi ska få samma frihet och lika villkor att kunna vara naturliga som män utan att anses som ofräsha eller onaturliga.

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.