Tampong
Gilla1 

Åsa ger svar på era fyra vanligaste mensfrågor

Vi tog med oss era vanligaste mensfrågor och gick till ungdomsmottagningen.

Vart ska tampongen sitta egentligen? Kan onani göra att mensen kommer senare? Till sidans frågelåda kommer massor med tankar och frågor om mens.

Tjejjourerna tipsar ofta tjejer om att gå vidare med sina tankar och problem till ungdomsmottagningen. Men vad kan de hjälpa till med egentligen? Vi tog med oss de vanligaste mensfrågorna och gick till Åsa Haggren på Järfälla ungdomsmottagning.

1. Tampongen skaver och gör ont när jag har satt in den. Vad gör jag för fel?

- En tampong som skaver kan bero flera saker. Antingen kan det bero på att den inte sitter rätt, kanske för långt ner eller att den är riktad åt fel håll.

Högt upp och långt bak i slidan är bra att tänka när man för in en tampong. Det kan också skava om det är för torrt, det vill säga om man inte har tillräckligt mycket mens eller om man byter tampongen för ofta. Då blir det torrt i slidan, och kan bli trögt och skavigt när man sätter in en ny.

Man får testa sig fram och hålla på tills det känns okej. Men en tampong som sitter rätt, känns inte.

2. Jag är 14 år och har fortfarande inte fått min mens. Kan det bero på att jag onanerar? Vad kan jag göra för att skynda på mensen?

- Att inte ha fått sin första mens när man är 14 år är inte något konstigt alls. Den kommer någon gång under puberteten, men det kan variera mellan 10 till 16 års ålder. Mensen kommer när kroppen är mogen för det. Om du är orolig tycker jag att du ska gå till en ungdomsmottagning och prata med en barnmorska där. Och - det har absolut inte något att göra med att man onanerar. Tvärtom, det där bra att onanera och få koll på sin egen kropp.

3. Jag har inte haft mens på flera månader och vet säkert att jag inte är gravid. Vad kan det vara för fel?

- Att mensen hoppar över flera månader ibland är inte så ovanligt. Framförallt är det vanligt de första åren efter man har fått mens. Då kan den hoppa lite hit och dit utan att det är något konstigt med det.

Men om man har haft regelbunden mens i flera år, och den plötsligt börjar hoppa över flera månader, så är det viktigt att fundera över vad som kan vara orsak till detta. Det kan ha att göra med om man äter dåligt eller gått ner mycket i vikt under en kortare period eller om man tränar väldigt mycket.

Mensen kan också påverkas av om man är stressad eller att det händer mycket saker runt om en som man kanske blir påverkad av.

Om du är orolig, har frågor eller behöver prata med någon är du alltid välkommen att besöka ungdomsmottagningen. Titta på UMO.se för att hitta den som ligger närmast dig.

4. Finns det något piller som skjuter upp mensen?

- Man kan skjuta upp mensen på två sätt, antingen genom att äta p-piller och hoppa över ”sockerpiller veckan” eller att få recept på en annan tablett som kan skjuta upp mensen en kortare period. Båda kan du få hjälp med på ungdomsmottagningen.

Du kan läsa mer om mens i Tjejguiden och hitta din närmaste ungdomsmottagning på Umo.se.