Gilla16 

Anorexia får kroppshåret att växa

Visste du att ätstörningar kan leda till att du blir hårig på kroppen? Det kallas för Lanugohår.

Lanugohåret är tunt och ser nästan ut som dun. Ofta växer det ut i nacken, på armarna och benen. Orsaken till att håret börjar växa är att en gått ner så mycket i vikt att kroppen inte kan hålla värmen.

- Kroppsvikten kan bli så låg att underhudsfettet försvinner, eller näst intill, säger Ulrika Talenti som är kognitiv terapeut på Frisk & Fri.

En av underhudsfettets funktioner är att skydda kroppen från kyla. Om fettet försvinner löser kroppen det genom att skapa tunn behåring, för att hålla värmen. Det är ett tydligt tecken på att man inte mår bra.

- De flesta som har en låg vikt får denna behåring. Det är olika hur snabbt det går, eftersom det tar olika lång tid innan man når så pass låg vikt att underhudsfettet försvinner. Lanugohåret försvinner när man blir frisk, säger Ulrika Talenti.

Behöver du prata med någon?

Ätstörningszonen har en chatt där de som svarar har extra mycket kunskap om frågor som rör mat, vikt, kropp, kontrollbehov och ätstörningar. Precis som med alla jourer är du helt anonym när du chattar med dem. Läs mer om Ätstörningsjouren.