Demonstrant med megafon

Vad är en bra förebild?

 

Till att börja med är det bra på väldigt många olika sätt att ha just en bra förebild, och med bra menar jag en person som ser livet på ett sunt sätt och inte gör saker som missgynnar varken denne själv eller någon annan. Vem som är just din förebild kan varken jag eller någon annan vidare bestämma, men förmodligen har du någon och den personen speglar antingen dig själv som person eller någonting som du vill vara. Varför jag använder mig av ordet någonting och inte ordet någon är av den enkla anledningen att det är viktigt att hitta sig själv och att inte försöka kopiera eller försöka vara någon annan. Ordet någonting i det här sammanhanget betyder att just din förebild kanske har en eller flera styrkor som du ser upp till eller har en otrolig talang inom exempelvis din favoritsport eller hobby.

Som sagt så är det svårt för mig att veta vem som är just din förebild; du kanske utövar någon sport där din tränare är din förebild? Eller din kompis äldre syster, din mamma eller någon kändis? Den personen kanske har trott på dig lite extra, hjälpt dig vidare, gjort någonting som har varit helt enastående eller förmedlat något slags budskap som du tycker är viktigt.

Men åter igen tror jag att det är bra på väldigt många olika sätt att ha en bra förebild, om inte minst för sin personliga utveckling. Den man ser upp till har förmodligen redan uppnåt det du själv vill uppnå, eller så är personen på mycket god väg och har ett otroligt driv som är helt fantastiskt. Ofta kan man lyckas inbilla sig att förebilden föddes som stjärna, föddes med talangen helt enkelt, men riktigt så är det inte. Även fast man inte alltid kan tro det så kan jag garantera att det ligger ett otroligt slit och hårt arbete bakom varje framgångsrik person, alla människor började någon gång längst ned på stegen innan de lyckades klättra ända upp till toppen. Det fantastiska i det här är att varje människa på denna planet – som du och jag – kan klättra upp till toppen och bli precis lika framgångsrik som den personen som man idag ser upp till. Att ha ett motiv som ger en det där drivet är viktigt för att ens vara i närheten av att kunna genomföra det man behöver för att komma till toppen, annars är det tyvärr väldigt svårt att hålla glöden uppe. Fundera på vad du vill lyckas med, vad är ditt mål? Fundera ordentligt; vad behövs för att uppnå detta mål? Jag kan som sagt garantera att du kommer behöva lägga ned otroligt hårt arbete och du måste ha viljan – annars blir det näst intill omöjligt – för att komma till toppen. Men jag kan lova att när du väl har kommit till underfund med det och har lindat målet och viljestyrkan runt ditt finger, då har du precis lika goda möjligheter som din förebild hade för många år sen att klättra upp för stegen och komma till toppen.

/Em

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.