Boktips

Det händer nu av Sofia Nordin

Stella går i 9:an och är vansinnigt förälskad i sin bästa vän Sigrid, som inget vet. 

Boken bjuder på en vacker skildring av vänskap och kärlek. Den handlar också om att utforska sin sexualitet samt om hur det är att vara ung flata idag jämfört med under mitten av 1900-talet. En lättläst, vacker och viktig berättelse. Läs den!

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

Denna berättelse handlar om en högstadieklass där killarna pratar rakt ut på lektionerna medan tjejerna förväntas räcka upp handen om de vill säga något. Det är tjejernas ansvar att hålla ordning på killarna, städa upp efter dem på bilden och liknande. Men så en dag kommer Saga. Hon har aldrig gått i svensk skola och är inte van vid de osynliga regler som finns där. Men hon får snart syn på dem och försöker tillsammans med resten av tjejerna i klassen att förändra dem. Något som inte uppskattas varken av killarna eller lärarna.

Boken handlar om ojämnställdheten i vårt samhälle och hur den märks i skolan. Den handlar också om systerskap och om hur vi tillsammans kan kämpa för att förändra.  

Tio saker jag hatar med mig själv av Randa Abdel-Fattah

Jamilah är född i Australien och har libanesisk muslimsk bakgrund, vilket hon döljer i skolan och för sina vänner av rädsla för att drabbas av rasistiska fördomar. Med hjälp av ett australiensiskt namn och blå kontaktlinser lever hon ett dubbelliv som snart blir komplicerat och svårt att hantera. 

Boken handlar om hur det kan vara att brottas med sin identitet som "andra generationens invandrare" i ett samhälle där rasism är vanligt. Den handlar också om skolans värld där popularitet är viktigt, om självkänska och självförtroende, vänskap, grupptryck, familj, drömmar etc.

Samtidigt som boken tar upp många allvarliga ämnen så är den skriven med sådan värme och humor att den får en att skratta högt med jämna mellanrum.