I Ljusnan 2014-08-02

 

Artikeln finner ni nedan och även på denna länk!
Tjejjouren Amazon finns där när någon behöver dem.

Nu inbjuder de till tjejkväll på Kulturhuset.
Tjejjouren Amazon är en ideell förening. De tillhörde Kvinnojouren Ringblomman innan den lade ner. Då gick de under namnet Tjejjouren Bollnäs Ovanåker. Nu innefattar de Söderhamn och ligger under Kvinnojouren Stöttan.

En jourtjej är inte en utbildad kurator, läkare eller polis. Hon finns där av eget intresse för att lyssna, hjälpa till att medla, vägleda eller bara stötta. Tjejjouren har en lokal i Bollnäs och nås via Facebook, mejl och chatt. Chatten är öppen i två timmar på torsdagskvällarna och i en timme på fredagskvällarna. – Det är där de flesta kontaktar oss. Vi har tystnadsplikt och går inte vidare till kuratorer, polis eller socialen, om inte den som hört av sig vill att vi ska göra det, berättar Emma Ivarsson. Hon är en av fyra tjejer som jobbar ideellt åt Amazon. Ett jobb som härdar. – I början var vi nere efter en chattkväll. Det var svårt att ta in allt. Sedan lär man sig att hantera det, säger Sara Olsson. Hon vill lyfta fram statistiken, som säger det jourtjejerna redan vet, att det är många tjejer som utsätts för incest. – Det är det värsta. Man blir förvånad över hur vanligt det verkar vara, säger Sara Olsson. Hon berättar att de som hör av sig och har blivit utsatta för incest ofta är under arton och inte förstår att det är den vuxna som gör fel. – De tror att vuxna alltid gör rätt och att det som hänt är deras eget fel. Att ringa hit kan vara första steget till problemlösning, säger Sara Olsson. Andra hör av sig om bland annat kärleksproblem, problem med kompisar eller psykisk ohälsa. – Om de frågar om något som vi inte kan svara på, till exempel om p-piller, då får vi slussa dem vidare eller googla, säger Johanna Andersson.

Jourtjejerna har gått en utbildning i samtalsmetodik. – Där har vi lärt oss att hantera de som kommer in, vilken ton vi ska ha och var vi lägger oss själva, berättar Emma Ivarsson. De vill gärna bli fler jourtjejer i Bollnäs. – Då skulle vi kunna hålla chatten igång oftare, ha föreläsningar i skolorna, dra igång en självförsvarskurs och ha fler tjejträffar, säger Johanna Andersson.

Den 15 augusti ska de ha en gratis filmvisning på Kulturhuset. Efteråt blir det fika och samtal om filmen för de som vill. Allt är gratis. – Vi ska välja en film med ett budskap. Alla som vill är välkomna och de tjugo första får en goodie bag, säger Sara Olsson.

De tycker att volontärarbetet ger mycket. – När någon kommer tillbaka och tackar, och man förstår att man hjälpt personen, det är betalningen, säger Sara Olsson.

Ida Frid

0270-740 00

http://www.helahalsingland.se/halsingland/bollnas/amazon-stottar-tjejerna

Bifogade filer