Sara

Tampong

Hej jag är en tjej på 15 år som fick min mens när jag var typ 13! Har provat att ha tampong någon gång ! Men det gör ont när jag för upp den! Vad kan vara felet? Känns jätte obehagligt och skaver! Hur ska man göra?

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss med denna fråga. Det kan vara lite svårt att få en tampong att sitta så att det känns bekvämt. Vad man bör tänka på är att alltid tvätta händerna innan man sätter en tampong så att du inte får in smuts eller bakterier i slidan. Första gången du sätter in en tampong kan det vara bra att göra det någon av dagarna när du har mycket mens eftersom den lättare glider in då. Du kan också sätta lite vaselin på toppen av tampongen för att den enklare ska glida in. När du testar tampong första gången kan du välja en liten sort eftersom de brukar vara lättare att föra in.

Börja med att ta av plasten runt tampongen. På ena sidan av tampongen sitter ett snöre, den andra sidan är lite rundad och det är den delen du för in i slidans öppning.

Det kan gå lättare om du sitter lite på huk, håller benen brett isär och eventuellt sätter upp ena benet på toalettstolen. Sära på blygdläpparna med den hand som inte håller i tampongen. Hitta slidöppningen, den finns mellan urinröret och analöppningen, och för in tampongen.

Tänk på att slidan är vinklad bakåt, så tampongen måste också föras in lite bakåt så att det inte tar stopp Om du inte vill föra in fingrarna i slidan kan du använda en tampong med införningshylsa.

Tampongen ska sitta rätt långt upp i slidan. Snöret ska hänga ut ur slidan. När tampongen är på plats ska den inte kännas. Om den känns sitter den inte tillräckligt långt in, då kan du prova att trycka in den lite till. Musklerna i slidan gör att den sitter på plats och inte åker ut. En tampong kan inte försvinna in i kroppen eftersom slidan är en cirka en decimeter lång kanal som slutar med livmodertappen.

Texten är tagen från nedstående länk. Tycker att den beskriver på ett bra sätt vad man behöver tänka på.  http://www.umo.se/kroppen/mens/mensskydd/tampong/

Mvh 

Tjejjouren Olivia