Flytningar

Hej, jag är en tjej och är 11 år gammal. Jag har sedan ett par år till baka haft flytningar. För mig känns detta som ett problem det är liksom ”kladdigt” där nere, det luktar illa och det känns helt enkelt ofräscht. Mina flytningar är helt normala men ändå känns det jobbigt att gå runt med blöta trosor. Hur ska jag kunna lösa detta? Jag vet att det finns trosskydd men jag vågar inte fråga mina föräldrar. Och även om trosskydd skulle kunna vara en lösning så blir det alltså svårt för mig att få tag i dem, jag vill liksom inte fråga. Egentligen är det ju normalt, men ändån. Det är så lätt att säga att det bara är att våga fråga, men riktigt så lätt är det inte. Hoppas att ni hittar en lösning så att jag slipper känna obehag mellan benen haha. Ha en trevlig dag!

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med dina funderingar! Att ha flytningar är helt naturligt och det är helt sunt. Flytningar är ett tecken på att fittan funkar som den ska. Så du behöver inte oroa dig för det. 

Du undrar över hur du ska få tag i trosskydd utan att behöva berätta för dina föräldrar, stämmer det? Har du någon skolsköterska på skolan eller möjlighet att ta till ungdomsmottagningen? Hos dem borde du kunna få gratis trosskydd. Hos dem kan du också få hjälp om du oroar dig över flytningarnas lukt och mängd. Skolsköterskan och personalen på ungdomsmottagningen kommer tycka dina frågor är noll procent pinsamma, de är jättevana vid såna frågor.  

Det kan kännas skämmigt att prata om trosskydd med sina föräldrar. Ett sätt kan vara att skriva en lapp eller ett sms till dina föräldrar om du inte vågar säga det rakt ut. Eller när ni är och handlar så lägger du helt enkelt ned en förpackning med trosskydd i korgen/vagnen och så får dina föräldrar upptäcka det vid kassan. Självklart kan det känns nervöst och skrämmande, men vuxna har för det mesta koll på att en fitta har flytningar och att trosskydd kan fylla en bra funktion :)

Eller så finns det andra skäl till att man inte vågar fråga. Kanske är man rädd att föräldrarna ska bli arga, ledsna eller att de tycker det är en onödig eller alltför stor utgift att köpa trosskydd. Vad kommer det sig att du inte vågar fråga? Hör gärna av dig om du har fler funderingar!

//Tjejjouren Olivia