Bröst,bh

Hej, jag är 11 år gammal och har börjat få lite eller få bröst. Tjejer i min klass ( de är dock ett år äldre än mig) har börjat använda bh. De har inte jätte stora bröst, min fråga är iallafall om jag borde börja med bh. Jag har knölar och jag har lite bröst. Min personliga åsikt är att jag inte vill ha någon topp, tycker det känns obekvämt och att om man ska ha något på brösten så ska det vara en bh. Det är bara vad jag själv tycker men det är självklart okej att andra bär topp. Borde jag börja med bh? Eller ska jag vänta, det är ju inte nödvändigt att använda någon då det inte är något som hänger. Dock så hade jag nog gillat känslan av att ha något över brösten. Om jag ska använda bh så är mitt största problem att jag inte vågar fråga, känns som att mina föräldrar kommer att tycka att det är onödigt och att jag inte behöver. Men jag både vill och inte vill. Om jag ska börja med bh undrar jag även vilken sorts kupa jag borde använda, jag har ju ganska små bröst. Min sista fråga är ifall jag kan skaffa bh utan att mina föräldrar vet, men det känns liksom fel men samtidigt pinsamt att fråga. Snälla hjälp mig! Jag vet inte var jag står i detta men tack i för väg. Ha det bra!

Svar

Hej!

Du har frågor om bh:ar, vad bra att du vänder dig till oss! Att använda bh eller inte är upp till var och en. Vissa tycker det är obekvämt, andra att det känns bra. Det finns en mängd olika sorter, du nämner bland annat topp. Det är också en form av bh. Men du menar kanske sån med byglar och ställbara band som knäpps vid ryggen, stämmer det?

Vilken storlek du ska ha är omöjligt att säga så här över mail. I underklädesbutiker har de bättre koll och kan hjälpa dig att hitta en bh som passar. Innan du tar ett beslut om huruvida du ska börja använda bh eller inte, så kan du gå till en butik och prova. Det finns många olika storlekar så det kan vara svårt att hitta rätt. Ofta står det på bh:ar något i stil med 70A eller 90E. Siffran står för hur stor bh:n är runt själva kroppen, runt bröstkorgen. Bokstaven anger hur stor kupan är, den delen som sitter precis över själva brösten. 

Ju lägre siffra, desto mindre storlek. A eller AA som det också finns ibland, är minsta kupstorleken och sen blir kupan större och större ju längre i alfabetet du kommer. Du kan kanske gå till en butik själv och kolla och jämföra bh:ar med varandra!

Självklart kan du skaffa en bh utan att dina föräldrar får veta det, om du har råd och möjlighet att skaffa en. Dina föräldrar kan ju ha åsikter om en bh, men det är inget konstigt eller fel att du vill ha en bh. Väldigt många skaffar sin första bh i din ålder. De kanske inte alls blir förvånande utan tycker det är helt i sin ordning?

Kanske kan du skriva en lapp eller ett meddelande till dina föräldrar om det känns läskigt att fråga dem rakt ut? Du kan skriva: "Det känns lite skämmigt att fråga detta så därför skriver jag det här. Jag skulle vilja skaffa en bh, det skulle kännas bra för mig. Kan ni hjälpa mig?" 

Om dina föräldrar trots det inte vill hjälpa dig, så kanske en kompis eller någon släkting kan hjälpa till? 

Hoppas att det löser sig för dig!

//Tjejjouren Olivia