Så går det till att:

Undrar du hur undersökningen efter en våldtäkt går till? Funderar du över hur det går till vid en polisanmälan eller om du/någon annan kontaktar socialen? Dessa funderingar är varken ovanliga eller konstiga, tvärtom!

Ibland är det läskigt att inte veta hur någonting går till, därför har vi samlat ihop lite information som vi tror att du kan ha nytta av. Informationen kan vara nyttig antingen för dig själv, någon kompis eller bara vid allmän nyfikenhet!

Vid polisanmälan:

Om du blivit utsatt för brott:

Chansen att brottet klaras upp blir större om det finns bevis, därför är det bäst att besöka polisen så snart som möjligt om du har blivit utsatt för ett brott. Om du blivit utsatt för till exempel misshandel eller sexuella övergrepp är det bra att få eventuella skador eller andra spår dokumenterade. Undersökningen och dokumentationen görs på vårdcentral eller sjukhus. Polisen som tar emot din anmälan informerar dig om vilka rättigheter du har och var du kan vända dig för hjälp och stöd.

Under anmälan får du lämna dina personuppgifter och berätta för polisen om vad som har hänt. Om du inte vill gå ensam till polisen har du rätt till att ta med dig någon du känner dig trygg med, till exempel närstående, en vän eller en jourtjej.

Därefter beslutas det om det ska påbörjas en förundersökning. Polisen samlar in bevis, håller separata förhör med dig, förövaren och eventuella vittnen. När förundersökningen är klar beslutar åklagaren om hen ska väcka åtal.

Anmälan till polisen:

Om det inte är akut finns det flera sätt att göra en polisanmälan:

• Ring 114 14 för att göra en anmälan per telefon, här kan du även göra en anonym polisanmälan om du vet någon annan som har blivit utsatt för brott.

• Besök en polisstation.

• Gör en polisanmälan på internet (www.polisen.se).

Här har du en film om hur det går till vid en polisanmälan!

Vid en undersökning efter en våldtäkt:

Att bli utsatt för sexuella övergrepp är en oerhörd kränkning och alla reagerar olika på det. Det är inte ovanligt att de som blivit våldtagna inte skriker eller gör fysiskt motstånd - utan stänger av istället. Att inte göra någonting är också en form av motstånd. Man kan också få skuldkänslor för det som hänt, det behöver du inte göra. En våldtäkt är aldrig ditt fel! En del funderar på om det som hände var en våldtäkt eller inte. Det är alltid ett övergrepp när någon har utsatt dig för någonting mot din vilja. Oavsett om personen är din pojkvän/flickvän eller i vilken situation ni befann er i är det alltid viktigt att de inblandade känner sig bekväma och njuter!

Läkarundersökningen är frivillig men väldigt bra att göra om du senare vill göra en polisanmälan. Många tjejer känner också att det är ett sätt att ta sig själv och det de varit med om på allvar.

Efter en våldtäkt eller övergrepp är det viktigt att ta till vara alla bevis. Därför är det bäst att uppsöka läkare så fort som möjligt, helst inom 3 dygn. Det är också bra om du inte har duschat innan. Ta med de kläder du hade på dig när övergreppet skedde, om du har dem kvar.

På sjukhuset kommer de göra en helkroppsundersökning och spara alla spår efter gärningsmannen. Det kan vara allt ifrån könshår till DNA efter gärningsmannen under dina naglar. På sjukhuset testas du också för könssjukdomar och har möjlighet att få ett dagen-efter-piller.

Det kan kännas jobbigt att göra en sådan grundlig läkarundersökning precis efter ett övergrepp. Men de som arbetar med våldtagna kvinnor och tjejer är professionella och vana. Ha gärna med dig någon du känner dig trygg med som stöd.

Vid anmälan till Socialtjänsten:

När socialnämnden får en anmälan om att ett barn/ungdom misstänks fara illa är de skyldiga att bestämma om de ska starta en utredning genom att göra en bedömning. I utredningen tar man med alla uppgifter som behövs för att få en allsidig beskrivning och för att kunna fatta beslut i ärendet. Uppgifterna samlar de genom t.ex. samtal med anmälaren, föräldrar och barn, hembesök och läkarintyg. De tittar även på barnets behov, föräldrarnas förmåga samt familj och miljö.
Läs gärna mer om det här!

Exempel på när man kan vända sig till Socialtjänsten:

• Om familjen har ekonomiska problem.

• Om man blir utsatt för våld eller mobbing i hemmet.

• Om man är utsatt för sexuella övergrepp av någon i familjen.

• Om någon i familjen/andra närstående har problem med droger eller alkohol.

• Om du själv har problem med alkohol, droger eller kriminalitet.

För att göra en anmälan i din kommun ringer du till Socialtjänsten och förklarar ditt ärende så hjälper de dig att komma till rätt person. Hit kan du även vända dig om du har andra frågor eller funderingar.

Socialtjänsten i Gislaved (Individ- och familjeomsorgen, IFO) når du via kommunens växel: 0371-810 00.