Tjejjouren Mila sitter glada runt ett bord

Tjejjouren Mila Fyller 5 år!

Tjejjouren Mila fyller 5 år!

I februari 2014 satt vi tillsammans, fyra tjejer, och knåpade på ett namn till vår tjejjour som skulle starta upp under kvinnojouren Maria. Jouren fick tillslut namnet Mila. Namnet betyder tusen, och tanken bakom det var att ”det finns tusen anledningar att höra av sig till oss”. Vi tyckte även att det lät som en lillasyster till Maria, vilket är kvinnojourens namn.

Under åren har jouren både växt och minskat. Som mest har vi varit 10 aktiva jourtjejer och idag är vi en stadig grupp på 7. Vi söker ständigt nya tjejer som vill engagera sig i vår jour. Är du mellan 18-30 år och vill engagera dig, är du välkommen att höra av dig till oss. Ju större grupp desto fler unga tjejer kan vi stötta!

De flesta kontakter som tas med oss är via vår chatt som vi har öppen varje onsdag mellan 19-22. Kontakt med oss kan även ske via mail och frågelåda. År 2018 hade vi 250 stödsamtal/kontakter. Största delen av de samtalen har handlat om relationer på olika sätt samt psykisk ohälsa.

2017 hade vi 290 kontakter.
2016 hade vi 424 kontakter.
2015 hade vi 507 kontakter.
2014 hade vi 117 kontakter.

”Det känns alltid skönt när man känner att man har kunnat stötta någon som har det tufft, vilket också motiverar oss till att fortsätta. Sedan är alltid kunskap varmt välkommet för mig och genom att vara en del av kvinno- och tjejjouren får man mycket utav just kunskap, vilket också är det som vi vill föra vidare” - Isabelle 29år

Som Isabelle nämner ovan så får vi alla mycket kunskap genom vårt engagemang i kvinno-och tjejjouren. Vi erbjuds dessutom att åka på utbildningar som gör att vi får mer kunskap och vi försöker hela tiden att hålla oss uppdaterade kring olika ämnen och vad som är i fokus just nu. Vårt mål är att nå ut till så många som möjligt!

’’Det känns fantastiskt att kunna hjälpa andra, trots att vi inte är några proffs’’. - Julia 23år

Vi välkomnar gärna nya idéer till hur vi kan nå ut till unga tjejer. Genom att antalet engagerade i jouren ökar kan vi utöka vårt arbete med att ha ungdomsgrupper, tjejträffar, filmkvällar osv.

Tjejjouren är en trygg plats, vi har alla avgett tystnadslöfte och den stödsökande är alltid anonym och vi har ingen anmälningsplikt. De faktorerna tillsammans gör att vi ofta är den första att få höra tjejers historier, därefter kan vi stötta och informera om hur hen kan gå tillväga för att få mer hjälp.

“Det är fantastiskt hur man kan hjälpa andra genom att lyssna” - Ida 27år

Vi i tjejjouren Mila är stolta över att ingå i vår kvinnojour likväl som kvinnojouren är stolta över att vi finns och stöttar personer från ung ålder! Vi har alltid sett oss som en lillasyster till kvinnojouren Maria och det är så vi vill att andra också ska se oss.

“Att vara engagerad i tjejjouren är jättekul! Det är en lätt grupp att komma in i och jag känner verkligen att jag gör skillnad” - Stina 22 år

Före detta jourtjejer säger:
”Jag tycker att vi alltid hade så kul ihop när vi sågs” - Mathilda 28år
”Det är kul att se hur lyckat och uppskattat det blev eftersom vi egentligen inte hade en aning om det skulle gå” - Rebecka 30år

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.