Gråtande tjej håller om sitt hjärta som det rinner en regnbåge ur som ett vattenfall

Homofobiska våldtäkter händer människor av alla kön, men den utsatta är ofta lesbisk eller transperson. Bild: Alisa Vaniushkina

Jag hotar inte dig. Varför hatar du mig?

En homofobisk våldtäkt eller ”korrigerande” våldtäkt sker för att tvinga den som våldtas till ”rätt” sexualitet. Man tror då att homosexuella, bisexuella eller transpersoner har en sjukdom som kan botas genom en våldtäkt.

Det är svårt att veta hur vanliga homofobiska våldtäkter är eftersom den som våldtas ofta inte vågar berätta om övergreppet eller sin sexualitet.

Tanken att det finns fel sexuell läggning ligger bakom homofobiska våldtäkter. Då tror man att man kan rätta till felet genom en våldtäkt. Felet ska rättas till med en person med ”rätt” kön.

En kan alltså säga att det en typ av våldtäkt som sker i syfte att tvinga den som blir våldtagen till en heterosexuell handling eller för att tvinga hen att forma sig in i en traditionell könsroll.

Våldtäkten har vad som kallas hatbrottsmotiv eftersom den riktar sig mot en persons sexuella läggning. Homofobiska våldtäkter händer människor av alla kön, men den utsatte är ofta lesbisk eller transperson. Det är svårt att veta hur många människor som utsätts för den här typen av våldtäkter eftersom många inte vågar berätta om sina övergrepp på grund av lagar som förbjuder homosexualitet, rädslan för att bli utsatt för fler övergrepp eller för att bli utstötta ur sin familj på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Källor:

  1. Bartle, EE (2000). “Lesbians And Hate Crimes”. Journal of Poverty. Pdf
  2. https://www.theguardian.com/world/2011/may/09/lesbian-corrective-rape-south-africa
  3. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/relationships/parenting/V...

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.